Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Örökölt autón megtudom hosszab...

Örökölt autón megtudom hosszabbítani a biztosítást?

Figyelt kérdés

Nagypapám meghalt, így örököltem egy 15 éves autót. A hagyatéki tárgyalás meg volt és már határozat is van, ami jogerőre lép kb 10 nap múlva.

Nagypapám biztosításának a díjját erre az évre automatikusan le akarták vonni év elején, viszont nem volt elég pénz rajta.

Nagymamám be akarta fizetni, hogy elintézze nekem az autó kötelező biztosítását erre az évre, viszont nem vagyok benne biztos, hogy tuladonos váláskor is érvényes lenne a biztosítás.

Még befizetheti a kötelezőbiztosítást nagypapám nevében és az érvényes marad úgy is, hogy megörököltem az autót vagy majd nekem mindenképpen új biztosítást kell kötnöm, amikor a nevemre kerül az autó?

ma 17:16
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Új kell!
ma 17:25
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudod meggosszabbítani.

Elhunyt nem lehet üzembentartó, és így szerződő sem.

ma 17:29
 3/3 anonim ***** válasza:

A halálesettel a KGFB érdekmúlással megszűnik, függetlenül attól, hogy a biztosító mikor szerez róla tudomást. Ha az elhunytnak túlfizetése van, azt a jogerősen megállapított örökös részére kifizetik.

A halálesetet – az anyakönyvi kivonat bemutatása mellett – mielőbb be kell jelenteni a biztosítónál. A várható örökös nyilatkozhat, hogy nem kívánja folytatni a biztosítás fizetését, ekkor a gépjármű nem vehet részt közforgalomban, mert nincs biztosítása. Nyilatkozhat úgy is, hogy folytatni kívánja a díjfizetést – ezt legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig teheti –, ekkor használható a gépjármű közforgalomban, hiszen van biztosítása.

Előbbi esetben az örökösnek legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől, utóbbi esetben legkésőbb az azt követő 30 nap leteltével, a saját nevére KGFB-t kell kötnie, hogy elvégeztethesse a nevére szóló tulajdonjog átíratást.

Ha elmulasztják a biztosítónak bejelenteni a halálesetet és így nem nyilatkoznak a díjfizetés megszüntetéséről vagy folytatásáról, a halál napjától az örökös szerződéskötésének kezdetéig naponkénti fedezetlenségi díjat számítanak fel. A fedezetlenségi díj időtartamát csökkenti, ha észlelik, és KGFB hiánya miatt hivatalból ideiglenesen kivonják a forgalomból a gépjárművet, mert az ideiglenes forgalomból kivonás időtartamára – akár hivatalból történik, akár az üzembentartó kérésére – nem kell díjat fizetni, az azt pótló fedezetlenségi díjat sem számítják fel azokra a napokra.

Hogy ezekkel hogyan álltok, nem tudom; csak gondolom, hogy valószínűleg nem jelentettétek be a biztosítónak a halálesetet és így nem is rendelkeztetek a díjfizetés megszüntetéséről vagy folytatásról, csak a megfizetési sikertelen próbálkozásokról olvasok. Legalábbis, a „Nagymamám be akarta fizetni”-ből ezt gondolom.

Ha nem történt meg a bejelentés és döntés a díj tovább fizetéséről, akkor, ha a díjat le tudták volna vonni a számláról, vagy nagymamád sikeresen befizette (volna?), az, túlfizetés lenne. Legkésőbb átíratáskor kiderül a biztosító számára; ha van túlfizetés, azt mint jogerősen megállapított örökös megkapod, de a fedezetlenségi díjat neked kell megfizetned az első esedékes KGFB díjjal együtt, vagy ha lassabban tisztázza a helyzetet a biztosító, akkor nem sokkal utána. Tartok attól, hogy ez a helyzet.

ma 18:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!