Meddig terjed a szavatosság egy használt autóra? (Magánszemély esetén)
Eladtam az autómat, 1000km megtétele után előjött egy viszonylag komolyabb probléma, ami korábban nem állt fenn, de egyébként egy kopóalkatrészről van szó. Jelen esetben egy 6M Ft értékű autóról van szó, ahol a javítás 600e Ft lesz.
Ezt most meg fogom csináltatni.
Viszont a kérdésem az, hogy egy híresen megbízhatatlan premium autóról van szó, amin bármikor elromolhat durván bármi alacsony futása ellenére is és tele van mindenféle elektronikával és túlbonyolítással.
Amikor én eladtam, akkor hibátlan volt éppen és rendesen karban volt tartva.
Egy ilyen autón meddig vagyok köteles felelősséget vállalni a hibákra?
Ha előjön 3 hónap múlva még egy hiba meg utána még 2 hónap múlva még egy hiba, akkor mi van?
Alapesetben a szerzödésben benne van, hogy a megtekintett állapotban veszik meg, semmiféle garanciára nem vagy kötelezhetö.
A helyedben ezt sem válllatam volna át.
"egyébként egy kopóalkatrészről van szó"
És miről is pontosan?
Semeddig. Akármennyi pénzed van, akárhány izomagy követeli a javítást,ne tedd...
A vevő megtekintette, átvette, kifizette, jónapot.
Te kormányablakban bejelentetted(még aznap), ennyi.
Ez a szavatossági igény egy nagy marhaság
Magánszemélyként alapvetően csak a vásárláskor fennálló rejtett hibákért vagy felelős. (értelem szerűen feltételezve, hogy eladás során megfelelően tájékoztattad a vevőt az általad ismert hibákról).
Kopó alkatrészért egyáltalán nem vagy köteles semmiféle szavatosságot vállalni - hiszen kopó alkatrész.
Olyan alkatrészért sem, ami egyszerű szemrevételezéssel észrevehető vagy kipróbálható (pl. kopott a féktárcsa vagy nem működik az elektromos ablak).
Tipikus példája annak, amiért szavatosságot kéne vállalnod lenne, ha pl. 1000 km-en 2 liter olajat fogyasztott az autó úgy, hogy nem folyik sehol. Ez ugye az a katagória, ami nem alakul ki egyik pillanatról a másikra és egy kipróbálás alatt nem is derül ki.
Tipkus példája annak, amiért mondjuk nem tartozol semmivel ha elkopott a kuplungtárcsa. Itt ugyanis ha már a próbaút alatt is kopott lett volna azt érzékelni lehet, amúgy meg kopóalkatrész.
Jó lenne tudni pontosan miről van szó, többet lehetne segíteni.
Két nap múlva visszahozta a vevő a verdát...nem vettem vissza, mert az eladás mapján bemutattam a szerződést az önkorminál...átvették, iktatták.
kiderült, a vevőnek két napra kellett egy autó...
Senkit nem érdekel, hogy milyen a "híre" adott modellnek.
Ha kopóalkatrész akkor pláne.
Semeddig!
Egyébként meg a 6-os válasz!
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__egyeb-kerdesek__1..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!