Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Most akkor vajon tényleg...

Most akkor vajon tényleg kaptam hosszabbítást vagy nem?

Figyelt kérdés

Kocsimra már a műszaki lejárta előtt 1,5 hónappal kértem időpontot műszakira, aminek utolsó napja július 15-én volt. Viszont így is csak augusztus 21-re adtak időpontot. Ilyenkor az az eljárás, hogy az utolsó napokban be kell menni, és adnak igazolást, és 30 nap hosszabbítást.

Ugyanez volt tavaly a család másik autójával is, de akkor csak 2 héttel későbbi időpontot kaptam, és szintén 30 nappal hosszabbították, hátha találnak valamit. Most is mentem az utolsó nap, és adtak is egy papírt, hogy van időpontom 08.21, reggel 9-re

Viszont amit nem értek, hogy tavaly mikor ránéztem a JSZP-re, akkor ott is szerepelt a 30 nap hosszabbítás, és a vizsga után mikor telefonáltak, hogy mehetek érte, már a plusz 2 évvel későbbi lejárati dátum volt.

Most viszont, csak úgy tegnap megnéztem a JSZP-t, és azon semmi hosszabbítás nincs felvíve Persze hívtam a szervizt, és szerintük ne aggódjak, mert ott a papír, azt megtudom mutatni a rendőrnek, hogy van érvényes műszakim 21-ig.

Csak tudtommal ilyenkor max 30 napot hosszabbítanak, illetve kinn van egy papír a szerviz munkafelvételi pultján, hogy amit adtak igazolást, az a vizsga napjára útvonalengedély. Az meg akkor minek, ha a vizsga napjáig meghosszabbították a műszakit? Én is abban voltam, hogy max használom augusztus 15-ig, aztán arra az 1 hétre leteszem.

júl. 30. 15:19
 1/3 anonim ***** válasza:

A JSZP nem mindig időszerű. Az is lehet, hogy a vizsgabázis nem vitte be az vizsga időpontját, vagy rosszul csinálta.

Közúti ellenőrzéskor nem a JSZP adatbázisát kérdezik le, így akkor sem látnák, ha ott lenne a bejegyzés; a határozatot kell bemutatnod.

2012. augusztus 24-étől van hatályban, hogy

┌─ 88. § (3) Ha az állandó forgalmi engedély „Műszaki érvényesség” rovatába bejegyzett időpont lejárt, a közlekedési hatóságnak a műszaki vizsgáról szóló értesítése, vizsgahatározata, valamint berendelő határozata a jármű műszaki megvizsgálásának napjáig, de legfeljebb az érvényességi idő lejártát követő harminc napig – ezt követően pedig csak a vizsga napján – jogosít a közúti forgalomban való részvételre. ─┘

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról.

Tehát, a vizsgahatározat legkésőbb 2024. augusztus 14-én jogosít a közúti forgalomban való részvételre.

Ezen kívül, a vizsga napján is.

(Nem augusztus 15-ig szól az engedély, mert nem a következő hónap azonos napjáig, hanem az érvényességi idő lejártát követő harminc napig érvényes. Július 31 napos. Lásd: [link] )

júl. 30. 22:11
 2/3 A kérdező kommentje:

Kösz, csak úgy tűnik nincs teljesen igazad ezzel a jogszabállyal kapcsalatban,mert jobban áttanulmányoztam a papírt amit adtak, és hivatkoznak egy KöHÉM rendeletre, konkrétan az 5/1990 (IV.12) 12$, 5-ös bekezdés,miszerint:

"Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidején belül kérték, de a vizsgálatot az érvényességi határidő lejárta utáni időpontra tűzték ki, a vizsganapról szóló értesítés a forgalmi engedély érvényességét a közölt vizsgaidőpontig meghosszabbítja."

Itt pedig nincs szó 30 napról,csak, hogy a vizsganapig közlekedhetek,mert még akkor kértem a hosszabítást,mikor volt érvényes műszaki a kocsin.

júl. 31. 01:01
 3/3 anonim ***** válasza:

Eszerint hibáztak a jogszabályok kodifikálásánál, mert eltérő rendelkezések vannak egyidejűleg hatályban.

Az általam idézett jogszabályi rendelkezés, mint írtam, 2012. augusztus 24-étől van hatályban, míg az általad idézett 1990. július 1-étől hatályos; így az előbbi rendelet kiadásakor hibáztak; nem hozták összhangba a kihirdetésekor érvényben levő rendelkezéssel.

Ugyanakkor, a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet, kormányrendelet, az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet pedig miniszteri rendelet. A jogszabályi hierarchia szerint a kettő közül a kormányrendelet a magasabb szintű, és ha alacsonyabb szintű jogszabály eltér a magasabb szintűtől, akkor az alacsonyabb szintű jogszabály rendelkezése semmis. (Ha az eltérően rendelkező jogszabályok azonos szintűek, akkor az érintett számára kedvezőbbet kell figyelembe venni.)

A vizsgaállomás nyilván a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet ismeri alaposan, így az abban levő rendelkezésre hivatkozik.

júl. 31. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!