Üzembentartói szerződés megkötése után, hány napig tudok kötelező biztosítást kötni az autóra?
Történt az az eset hogy a kormányablak nem regisztrálta be az üzembentartóit az autóra, (nem is kaptam új forgalmit) így amikor megkötöttem a biztosítást, megszüntették a tegnapi napon!
Kérdésem az, hogy a már meglévő üzembentartói szerződéssel tudok új biztosítást kötni? És tudok vele új forgalmit is iratni?
Vagy mindenképpen kell csinálni újat? (Üzembentartói)
Gondolom, azért nincs több mint egy órája válasz, mert más sem érti, amit írtál.
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) ajánlatot bármikor tehetsz biztosítónak, aztán vagy elfogadják, vagy nem; legfeljebb tizenöt napjuk van a döntésre. Ha nem kapnak automatikus értesítést a közúti közlekedési nyilvántartásból, hogy bejegyzett üzembentartó lettél, akkor vagy visszautasítják az ajánlatot, vagy ha már megküldték a szerződést, akkor azt semmisnek nyilvánítják.
Az ajánlattételhez nem kell üzembentartói jog átadási szerződés (vagy más esetben tulajdonjog átadási szerződés), csak az ajánlattevő személyes adatai és a gépkocsi adatai szükségesek.
Akármikori szerződést be lehet mutatni a nyilvántartásba bejegyzéshez, de a bejegyzéshez szükséges KGFB szerződés, vagy legalább szerződésajánlat visszaigazolás. KGFB szerződést viszont nem köthetsz visszamenőleges naptól, a legkorábbi kezdőnap az ajánlattétel napja lehet. Ha a szerződésen korábbi az üzembentartói birtokba adás napja, mint a KGFB szerződés kezdőnapja, akkor a hiányzó napokra naponkénti fedezetlenségi díjat számítanak fel, amit a szerződő biztosító az első esedékes díjjal együtt köteles beszedni.
Ha a nyilvántartásba történő bejelentéskor a szerződés szerint több mint 15 napos az üzembentartói birtokba adás, és vagyonszerzési illetékköteles, akkor a nyilvántartó automatikus elektronikus értesítést küld a NAV felé, amely szerv mulasztási bírságot szab ki az illeték határidőre történő megfizetésének elmulasztása miatt.
Én kb azt hámoztam, ki, hogy úgy mentél az üzembentartói szerződéssel a kormányablakba, hogy nem volt kötelező biztosításod?
Kötelezőt már aznap meg kell kötni, mikor írtátok a szerződés, különben minden egyes elmulasztott napra büntetést fog kiszámlázni a biztosítód. Ez meg átlagosan napi 1000 forint
Szerintem kezd az egészet előröl. A dátum miatt írjatok új üzembentartóit, és még aznap köss új kötelező biztosítást, majd mehetsz a nevedre íratni az autót.
Kötöttem biztosítást az autóra utána meg a kormányablakba nem jegyeztettem be azt, hogy én vagyok az üzemben tartó, letelt egy hónap és megszünt a KGFB.
A kérdésem arra irányult, hogy a már meglévő üzembentartóival lehet-e új biztosítást kötni, hogy az ne szűnjön meg újra mint most. Amit febr 26-27-én kötöttem először. De az onnantól 1200ft nap.
Így hát új üzembentartói kell friss dátummal. És aznap elintézni mindent. Kötelező plusz átírás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!