Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Bónusz 10 ben vagyok. Kárt...

Nestlé kérdése:

Bónusz 10 ben vagyok. Kárt okoztam neki koccantam egy autó hátuljába. Mennyivel eshet vissza a bónuszom?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 17. 20:11
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Aegonnál vagyok.

Most olvastam hogy a károkozói szorzó 1,5

Ez mit jelent?

2023. ápr. 18. 17:56
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Azt, hogy másfélszeresére növekszik a díj a károkozás miatt.
2023. ápr. 18. 18:36
 13/18 anonim ***** válasza:

Az, hogy az Aegonnál vagy, nem jelent ottmaradási kötelezettséget.

Biztosítási év közben nem változtathatnak a díjon, így a károkozásod díjkövetkezménye legkorábban csak a jelenlegi biztosítási év évfordulója utáni új biztosítási évben jelentkezik.

Akkor viszont módod lesz díjkalkulációt végezni (nyilván az évforduló napjától kezdődően, ami ha több mint 60 nap múlva lesz, akkor még nem is láthatod a díjakat, mert csak 60 nappal előbb kötelesek a biztosítók közzétenni; több biztosító is havonta változtatja). És akkor kiválaszthatod a legkedvezőbb díjút; ha másik biztosító lesz, akkor a szokásos biztosító váltással (legkésőbb 30 nappal az évforduló előtt indoklás nélkül felmondod az évforduló napjára a jelenlegi biztosítási szerződésed, aztán az évforduló napjáig, az évforduló napjától kezdődően a kedvező díjú biztosítóval kötsz szerződést).

2023. ápr. 19. 08:33
 14/18 anonim ***** válasza:
0%
A károkozói pótdíj 5 év! Ha valaki egy alacsonyabb bonússzal csattan nagyon sok lehet az éves biztosítása. Tudok olyan kezdő vezetőről aki egy hypermarket parkolójában kikanyarodáskor csak csíkosra húzta a másik lökösét. Megvárta és lepapíroztak kb akkor 20-30-ból meglehetett a fényezés polirozás. 2018-19-ben. Az éves biztosítása az öreg micrára kb annyi lett mint a kezdő autója akkori értéke és 5 éven keresztül. Nem igazán lehet tőle megszabadulni autó cserével sem. Ezt anno sehol publikálta a biztosító az ügyfeleik felé. Erre ha jól emlékszem törvénybe adtak lehetőséget a biztosítóknak. Lehet jobb rendezni ha nem nagy a kár egymás között mint biztosító bevonásával.
2023. ápr. 22. 07:30
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

✎ 14/ válaszból: „A károkozói pótdíj 5 év!” (2023. ápr. 22. 07:30)

Ez messze nem ilyen egységes. Például, a mai napon (2023. április 22) érvényes díjtarifa hirdetmények szerint

▬ A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt nem alkalmaz károkozói szorzót.

▬ K&H Biztosító Zrt

„Kárelőzményi díjszorzót kell alkalmazni abban az esetben, ha a személygépkocsi gépjármű-kategóriába sorolt gépjárműre megkötött szerződés a jelen díjtarifa hatálya alatt kezdődő biztosítási időszakára vonatkozó bonus-malus besorolása négy vagy több fokozattal kedvezőtlenebb, mint a jelen biztosítási időszakot közvetlenül megelőző biztosítási időszak bonus-malus osztályba sorolása. A kárelőzményi díjszorzó értéke minden egyéb esetben 1,0000. A kárelőzményi díjszorzó értékét az új biztosítási időszak kezdő napján alkalmazandó bonus-malus osztályba sorolás alapján az alábbi táblázat szerint kell megállapítani és a díjszámítás során alkalmazni.”

Ez azt jelenti, hogy legalább 2 károkozás/év esetén alkalmazzák, mert esetenként „csak” 2 fokozattal visszafordulás történik.

▬ Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.

„│11│Káros korrekció│A szerződő károkozásaihoz kapcsolódó korrekciós szorzó, amellyel meglévő szerződés esetében akkor kell számolni, ha a kezdődő új biztosítási időszak kezdőnapját megelőző 3 évben kárkifizetéssel járó károkozás történt.

Új szerződés esetén a korrekciós szorzót akkor kell alkalmazni, ha a KGFB ajánlat megtételének napja előtti 3 évben kárkifizetéssel járó károkozás történt. A korrekciós szorzót minden olyan esetben alkalmazni kell, ahol a szerződő által üzemeltetett járművek bármelyikével a fent jelzett időszakban kárt okoztak KGFB szerződés terhére. Természetes személyekre és nem természetes személyekre egyaránt vonatkozik.

▬ Allianz Hungária Zrt.

„Károkozói pótdíjszorzó (1,4):

A pótdíjszorzó az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén alkalmazandó:

• a 2021. január 1. és az új szerződés kockázatviselésének kezdete közötti időszakban, vagy a 2021. január 1. és a meglévő szerződés 2023-ban kezdődő biztosítási időszakának kezdete közötti időszakban a biztosított gépjárművel okozott kár miatt a szerződőnek a biztosított gépjárműre kötött (korábbi vagy a meglévő) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása terhére (egy vagy több) kárkifizetés történt;

• a szerződő bonus-malus besorolása a fenti kárkifizetés(eke)t követő biztosítási időszakban csökkent, mivel a szerződő a jogszabályban előírt határidőn belül nem fizette meg a biztosítónak a kártérítés teljes összegét; és

• a szerződés határozatlan idejű, nem flotta, nem veterán személygépkocsira, 0-3500 kg össztömegű tehergépkocsira vagy motorkerékpárra szól.”

▬ Groupama Biztosító Zrt

„│Károkozó szorzó│A „Bonus-malus és károkozó szorzó” táblázatban lévő károkozó szorzót abban az esetben kell figyelembe venni, amennyiben a 2023-ban kezdődő új biztosítási időszak kezdete előtti 60. napon, vagy az ezt megelőző 3 évben a GB Zrt. vagy más biztosító károkozáshoz kapcsolódó első kárkifizetést teljesített. Ebben az esetben a 2023-ban kezdődő új biztosítási időszakra vonatkozó bonus-malus osztálynak megfelelő szorzót kell alkalmazni. A károkozó szorzó akkor is alkalmazásra kerül, ha az üzembentartó a teljes kárösszeget megfizette a biztosító(k)nak.

Amennyiben a szerződés a fent meghatározott időszakban kármentes, akkor a szorzószám 1.

(Természetes és jogi személyekre egyaránt vonatkozik.)

Már ennyi is mutatja, hogy messze nem egységes az 5 éves károkozói pótdíj, több biztosítónál is jóval rövidebb; sőt van, ahol egyáltalán nincs, illetve csak - 5 évnél jóval rövidebb időn belüli - több káresemény esetén van.

A károkozó nincs a biztosítójához kötve, válthat számára kedvezőbbre. Biztosítási év közben nem változtathatják a díjat, ha károkozás miatt emelkedik a következő évi díj, akkor az évfordulótól mód van másik biztosítót választani, ahol kevésbé emelkedik.

A biztosítók a KGFB törvény elrendelése alapján a MABISZ oldalán is közzéteszik a díjtarifa hirdetményeiket; legalább 60 nappal az változás esedékessége előtt. Itt megnézhetők: [link]

2023. ápr. 22. 15:12
 16/18 anonim ***** válasza:
Pár éve kitolattam a Nissan X-Trail járgányommal egy merőleges parkolóból, takarásból egy teherautó mellől és belém száguldozott egy ezer éves öreg Daihatsu. Engem hoztak ki hibásnak. Nekem is kettő ponttal lett lejjebb a besorolásom. Érdekes módon az én autómon karcolás sem lett, a másik motorháza ripityára tört. 380 ezres javítási kártérítést fizetett neki a felelősség biztosítóm. Olyan autóra, ami kb. ugyanennyit ért összességben. ...megtankolva 🤔 Annyival fizettem többet utána, hogy mire visszament a bónuszom, lényegében kifizettették velem ezt az összeget.
2023. ápr. 24. 13:41
 17/18 A kérdező kommentje:
Van olyan biztosító ami nem alkalmazza a károkozási pótdíjat?
2023. máj. 1. 13:59
 18/18 anonim ***** válasza:
Olvastad a #14 választ?
2023. máj. 1. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!