Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Csak a plasztikkártyával...

Csak a plasztikkártyával vezethetek?

Figyelt kérdés
Tegnap sikeres forgalmi vizsgát tettem, jövőhét elején intézem az okmányirodában a jogosítvány igénylést (bár ebben sem vagyok biztos, 4 munkanapnak kell eltelnie a vizsga után?). Az iskolánál külön felhívták mindenki figyelmét, hogy a papír amit adnak az igényléskor még nem elfogadható, mint jogosítvány, azzal még nem lehet vezetni. Viszont év elejétől nem kötelező magunknál hordani a jogosítványt. Szóval egész pontosan hogy megy ez most? Mindenképp meg kell várnom mire kiküldik?

2023. márc. 11. 08:48
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Nem kell magadnál tartani, de attól még meg kell, hogy legyen. A papír, amit adnak, az csak egy igazolás a sikeres vizsgáról, de amíg a kártyát nem állítják ki, addig nincsen vezetői engedélyed.
2023. márc. 11. 09:01
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Jogszabály szerint a kérelem-adatlappal is vezethetsz, Magyarország területén, 30 napig. Én novemberben vizsgáztam le, ugyanakkor nekem az okmányirodás hölgy azt mondta, hogy azért ajánlott megvárni, míg megérkezik a jogsi, mert a rendőrök nem szokták szeretni, ha kezdőként valaki ilyen papírral vezet. De amúgy tényleg gyorsan elkészül, szerintem azt az 1, max 2 hetet ki lehet bírni még. De mondom, a hivatalos az, hogy lehet a papírral vezetni, régebben valóban nem lehetett, asszem kb. 2 éve változott a jogszabály.
2023. márc. 11. 09:03
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha az idei évvel nem változott semmi, akkor az igénylőlap vezetésre jogosít.
2023. márc. 11. 09:04
 4/6 anonim ***** válasza:
86%

Jól felkészült képzőintézmény, ahol egy több mint két éve (2021. február 1-től) hatályos jogszabálymódosításról nem tudnak.

┌─ 2021. február 1. előtt vezetésre jogosító okmány volt

• az érvényes vezetői engedély,

• Magyarország területén az egészségügyi alkalmasság lejárta miatt vezetői engedély csere igénylése esetén az igénylő adatlap és a vezetői engedély együtt a vezetői engedély átvételéig, de legfeljebb 60 napig, akkor is, ha a vezetői engedély érvényessége időközben lejárt.

2021. február 1-től vezetésre jogosító okmány

• az érvényes vezetői engedély,

• Magyarország területén az igénylő adatlap – első vezetői engedély igénylése esetén is – a vezetői engedély átvételéig, de legfeljebb 30 napig.

/A módosítást az 572/2020 (XII. 9.) kormányrendelet iktatta be 2021. II. 1-i hatállyal a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletbe, amit azóta is változatlanul tartalmaz./ ─┘

┌─ Annak, hogy Magyarország területén 2023. január 1-től magyar hatóság által kiállított vezetői engedélyt a vezetőnek vezetés közben nem kell magánál tartania, nincs köze a fentihez.

Ugyanis, ez a változtatás nem arról rendelkezik, hogy milyen okmányok jogosítanak vezetésre. ─┘

2023. márc. 11. 17:28
 5/6 Oldfire ***** válasza:
100%
A papír alapú igazolással már vezethetsz. De pár napon belül megérkezuk a plasztik kártya is
2023. márc. 12. 08:13
 6/6 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat!
2023. márc. 13. 11:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!