Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Mit tegyek, ha az autót el...

Mit tegyek, ha az autót el szeretném adni, de közben biztosítást is kellene kötni, mert használnám, míg el nem adom?

Figyelt kérdés
Nem találtam még a megfelelő autót, de közben jön a forduló, így kötnöm kellene biztosítást. Mindig a teljes évet kifizetem, mert olcsóbb. Mi lesz, ha most megkötöm az új biztosítást, 1-2 hét múlva rá meg jön egy olyan másik autó, ami miatt eladhatnám a jelenlegit? Bukom a kb. 30 eFt-ot?
2023. jan. 13. 08:36
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem bukod a pénzt el, mert a biztosító vissza fogja fizetni az el nem használt hónapokat. Ez nem úgy működik, hogy most kötsz biztosítást a gépjárművedre, majd eladod, akkor a negyedéves vagy éves befizetett biztosítást. Eladás után a kormányablakhoz bemész bejelenteni az autód eladását, majd a biztosítóhoz is érdeme lejelenteni. Ott kérni fogják a bankszámla számodat, és visszautalják a pénzt időarnyáosan.
2023. jan. 13. 08:39
 2/9 anonim ***** válasza:
19%
Ez nem úgy működik, hogy most kötsz biztosítást a gépjárművedre, majd eladod, akkor a negyedéves vagy éves befizetett biztosítást + elbukod...
2023. jan. 13. 08:40
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Eladás után érdekmúlással lemondod a biztosítást és visszakapod az összeg időarányos részét.
2023. jan. 13. 08:42
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Mindig időarányosan visszafizetik a fennmaradó összeget a biztosítás lemondásának napjától.
2023. jan. 13. 09:40
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Az egyetlen, amit "buksz", az éves gépjárműadó. Viszont az általad vásárolt autóra az akkori tulajdonosa is be kell fizesse, szóval nagyjából nullán leszel e téren. Pl tavaly januárban vásároltam gépjárművet, tavalyi évre az eladó fizette a gépjárműadót, így én csak idén kellett először fizessem. Az általam ugyanakkor eladott autóra pedig én fizettem be.
2023. jan. 13. 09:43
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Így van, a gépjárműadót "elbukod". De azt már jan. 1-én "elbuktad".

A biztosítást visszakapod, a pályamatricát átírathatod a másik autóra.

2023. jan. 13. 10:01
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Megkötöd, befizeted, eladás után elküldöd az adásvételi másolatát a biztosítónak és visszaadják arányosan a díjat
2023. jan. 13. 12:30
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Továbbmegyek. Semmit sem kell tenni a biztosítónál, mert elektronikusan megkapják az értesítést a gépjárműnyilvántartás változásáról.

Az utóbbi négy évben egy autót eladtam, egy másiknál az üzembentartói jogot adtam át. Más-más biztosítónál volt a KGFB, 2-3 héten belül utalták a túlfizetést a számlámra, és kaptam az emailt a kármentességi-, illetve bonus-malus besorolási igazolással. (Elektronikus kapcsolattartásom volt, gondolom, hogy egyébként a postával küldték volna a pénzt és az igazolásokat.)

Lehet, hogy ha bejelentettem volna a biztosítónál, akkor 1-2 héttel rövidült volna az idő, de nem volt sürgős.

2023. jan. 13. 14:27
 9/9 NTBS ***** válasza:
Visszafizetik a fel nem használt hónapokat.
2023. jan. 13. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!