Mit tegyek, ha az autót el szeretném adni, de közben biztosítást is kellene kötni, mert használnám, míg el nem adom?
Figyelt kérdés
Nem találtam még a megfelelő autót, de közben jön a forduló, így kötnöm kellene biztosítást. Mindig a teljes évet kifizetem, mert olcsóbb. Mi lesz, ha most megkötöm az új biztosítást, 1-2 hét múlva rá meg jön egy olyan másik autó, ami miatt eladhatnám a jelenlegit? Bukom a kb. 30 eFt-ot?2023. jan. 13. 08:36
1/9 anonim válasza:
Nem bukod a pénzt el, mert a biztosító vissza fogja fizetni az el nem használt hónapokat. Ez nem úgy működik, hogy most kötsz biztosítást a gépjárművedre, majd eladod, akkor a negyedéves vagy éves befizetett biztosítást. Eladás után a kormányablakhoz bemész bejelenteni az autód eladását, majd a biztosítóhoz is érdeme lejelenteni. Ott kérni fogják a bankszámla számodat, és visszautalják a pénzt időarnyáosan.
2/9 anonim válasza:
Ez nem úgy működik, hogy most kötsz biztosítást a gépjárművedre, majd eladod, akkor a negyedéves vagy éves befizetett biztosítást + elbukod...
3/9 anonim válasza:
Eladás után érdekmúlással lemondod a biztosítást és visszakapod az összeg időarányos részét.
4/9 anonim válasza:
Mindig időarányosan visszafizetik a fennmaradó összeget a biztosítás lemondásának napjától.
5/9 anonim válasza:
Az egyetlen, amit "buksz", az éves gépjárműadó. Viszont az általad vásárolt autóra az akkori tulajdonosa is be kell fizesse, szóval nagyjából nullán leszel e téren. Pl tavaly januárban vásároltam gépjárművet, tavalyi évre az eladó fizette a gépjárműadót, így én csak idén kellett először fizessem. Az általam ugyanakkor eladott autóra pedig én fizettem be.
6/9 anonim válasza:
Így van, a gépjárműadót "elbukod". De azt már jan. 1-én "elbuktad".
A biztosítást visszakapod, a pályamatricát átírathatod a másik autóra.
7/9 anonim válasza:
Megkötöd, befizeted, eladás után elküldöd az adásvételi másolatát a biztosítónak és visszaadják arányosan a díjat
8/9 anonim válasza:
Továbbmegyek. Semmit sem kell tenni a biztosítónál, mert elektronikusan megkapják az értesítést a gépjárműnyilvántartás változásáról.
Az utóbbi négy évben egy autót eladtam, egy másiknál az üzembentartói jogot adtam át. Más-más biztosítónál volt a KGFB, 2-3 héten belül utalták a túlfizetést a számlámra, és kaptam az emailt a kármentességi-, illetve bonus-malus besorolási igazolással. (Elektronikus kapcsolattartásom volt, gondolom, hogy egyébként a postával küldték volna a pénzt és az igazolásokat.)
Lehet, hogy ha bejelentettem volna a biztosítónál, akkor 1-2 héttel rövidült volna az idő, de nem volt sürgős.
9/9 NTBS válasza:
Visszafizetik a fel nem használt hónapokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!