Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Fizet a biztosító ha koccanáso...

Fizet a biztosító ha koccanásos balesetet okoztam lejárt műszakival?

Figyelt kérdés
Figyelmetlenségből nem műszakiztattam le az autót. Most néztem a forgalmin, hogy májusban lejárt. Szeptember 13.-án történt a baleset.

2022. szept. 18. 19:49
 1/8 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
89%

Szerintem nem.

Meg eleve, hogyan fizetne, ha te okoztad? Van cascod?

2022. szept. 18. 19:55
 2/8 anonim ***** válasza:
67%
Biztos hogy nem. Ez lesz az első amibe belekötnek.
2022. szept. 18. 19:55
 3/8 A kérdező kommentje:
Úgy értettem hogy a károsult félnek fizet e, vagy pedig rám fogják hárítani.
2022. szept. 18. 20:00
 4/8 A kérdező kommentje:
Rendőrség bevonása nem történt.
2022. szept. 18. 20:01
 5/8 anonim ***** válasza:
73%
A biztosító nem fizet, lesz egy csomó plusz költség, csomó papírmunka meg bünti.
2022. szept. 18. 20:02
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A KGFB törvény (2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról) „Visszkereset” fejezete sorolja fel, hogy a biztosító mely esetekben az üzembentartótótól, mely esetekben a vezetőtől – adott esetekre megállapított összeghatárig – az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti.

Nem szerepel köztük a lejárt műszaki érvényesség.

Ami e témakörbe sorolható, … „követelheti, az üzemben tartótól, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta”.

A lejárt műszaki nem jelenti azt, hogy olyan súlyosan elhanyagolt a műszaki állapot, hogy az, baleset okává válik. (Nemrég még veszélyhelyzeti jogszabály adott lehetőséget arra, hogy akár több mint két évig el lehessen halasztani a műszaki vizsgát. Vagy, évtizedek alatt egyszer sem fordult elő, hogy bármit külön a műszaki vizsgára kellett volna csináltatnom; műszaki nélkül is ugyanolyan állapotban lettek volna a motorkerékpárjaim, autóim.) Ahogy érvényes műszaki vizsga esetén is lehet olyan hibája a járműnek, ami miatt baleset adódik.

Úgyhogy a lejárt műszaki ténye nem ad okot a jogszerű visszkeresetre.

2022. szept. 18. 21:58
 7/8 anonim ***** válasza:
0%
#6 Okfejtésed kissé hibás, ugyanis persze, hogy nincs felsorolásban ez az eset, hiszen az a biztosító "ügyfeleire" vonatkozik. Viszont a kérdező nem volt ügyfél, hiszen az évfordulótól több, mint 60 nap eltelt, tehát nem vonatkozik rá a türelmi idő szabálya sem. Ez esetben díj nemfizetés miatt megszűnt a szerződés.
2022. szept. 18. 23:16
 8/8 A kérdező kommentje:
Biztosításom nem szűnt meg,az rendezve volt. Jött is biztosítási évfordulókor az érvényes szerződés jövő évre.
2022. szept. 18. 23:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!