Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Hagyatékból rám maradt egy...

Hagyatékból rám maradt egy személyautó. 7 éve nincs rajta műszaki, nincs leadva a rendszám, nem volt semmi utána fizetve sem. Mi a teendő vele ?

Figyelt kérdés
Ha eladom, mivel járhat ez ? Remélem nem vasalnak be rajtam semmit utólag.
2022. szept. 11. 13:44
 1/7 anonim ***** válasza:
84%
A hagyatéki végzéssel beballagsz a kormányablakhoz, ott pontosan tudják, mi a teendőd. A hagyatéki bíró a kocsiról is fog intézkedni(vagy intézkedett) a' szerint járj el. Bajod semmi esetre sem származhat ebből.
2022. szept. 11. 13:53
 2/7 anonim ***** válasza:
28%
A büntetést ki kell fizetni, ha biztosítva sem volt, egyébként ezen kívül úgy tudom semmi extra. Mondjuk 7 év az vaskos összeg lesz.
2022. szept. 11. 13:59
 3/7 A kérdező kommentje:
Csak az a baj, hogy amikor megörököltem, akkor még volt rajta 3 hét műszaki. Már nálam járt le, de erről csak most szereztem tudomást, mikor elkezdtem böngészni a régi iratokat. Nekem nem kellett a járgány, így nem foglalkoztam vele, abban voltam, hogy az öreg már nem használta rég.
2022. szept. 11. 14:01
 4/7 A kérdező kommentje:
Biztosítva sem volt.
2022. szept. 11. 14:02
 5/7 anonim ***** válasza:
67%

A műszaki nem kötelező rá, szóval azzal ne törődj. A nagyobb probléma a biztosítás. Ha jól veszem ki a szavaidból, 7 éve örökölted az autót, azóta a tiéd és azóta nincsen rajta biztosítás. Az viszont kötelező minden forgalomban lévő autónak, akkor is, ha nem használod és műszaki sincsen rajta. Jelenleg ott tartasz, hogy ha elkezdesz papírokat intézni rajta, akkor azonnal rájönnek és fizethetsz 7 évnyi díjat + 7 évnyi késedelmi pótlékot (sokszázezer), ha pedig így hagysz mindent, akkor is valószínűleg csak idők kérdése, hogy mikor tűnik fel valakinek, lehet még 10 évig senkinek szúr szemet, viszont egyszer le fogsz vele bukni és addig is csak nőni fog a végösszeg. Ez a két opciód van.

Ezt elég csúnyán beszoptad, nem is tudom szebben kifejezni. Amikor megörökölted az autót, igazán rákereshettél volna a neten, hogy mik a teendőid és kötelezettségeid autótulajdonosként, vagy ha amúgy sem kellett az autó, akkor nem értem mi a fenéért nem adtad el. Az első opció 2 percedbe került volna, a másikon pedig még egy kis pénzt is nyertél volna. Ehelyett most van egy sokszázezres tartozásod.

2022. szept. 11. 14:35
 6/7 anonim ***** válasza:
67%

#5 Amúgy hogy mennyivel tartozol, azt pontosan nem tudom megmondani pontosan, de ha mondjuk egy átlag 50-70kW közötti autóról van szó és neked nincsen másik autód, akkor a biztosításod olyan 60 ezer körül lenne évete. Szorozva 7-tel = 420 ezer (+ esetleg még pár hónapnyi összeg, mivel gondolom nem PONTOSAN 7 éve a tiéd, szóval legyen 450 ezer). A fedezetlenségi díj évről évre változik és mindig a tárgyév szerinti összeget kell kifizetni, de jelenleg az elmúlt 7 év díjtáblázatának átlaga az kb. 650 forint/nap. Hát ezt ha nem számolom ki is tudjuk hogy rengeteg. (7*365)*650=1.660.750 + a ~450 ezres alapdíj, hát 2 millió fölött vagy. Az óra pedig ketyeg, ez az összeg naponta 770 forinttal növekszik. Amúgy ha 50kW alatti az autó, akkor ez az összeg jóval kevesebb, de még akkor is bizonyára megüti a másfél milliót. Ha pedig 70kW fölötti, akkor inkább 2.5-3 millió.

Erősen kétlem, hogy bármilyen enyhítő körülmény járna erre, semmi enyhítésre méltó nincs a történetben, egyszerűen nem fizettél és kész.

Én csak sok sikert kívánni tudok.

2022. szept. 11. 14:46
 7/7 anonim ***** válasza:
80%

#7 Hogy a fenébe lehet kárörvendő egy olyan válasz, amiben szimpla tények vannak közölve és a végén még egy "sok sikert" is elhangzott?

Elkeserítelek: a jármű nem kerül kivonásra, hiszen a jármű kivonását a tulajnak kell kezdeményezni és csak a díj kifizetése után válik hatályossá. Ráadásul az ideiglenes kivonás csupán 6 hónapig tart, azaz itt már alaphangon 14-szer kellett volna megtenni, egyszer sem történt meg. Nincs kivonva az autó. A KGFB szerződés törlődik csak.

Netrisk.hu: "A törölt időszakra Ön akár az eredeti díj sokszorosát is kénytelen lesz kifizetni. Sokan nem tudják, de a biztosítással nem fedezett időszakra kötelezően felszámított fedezetlenségi díj mértéke többszöröse is lehet az éves biztosítási díjnak, és ehhez még bizonyos időszakot érintően hozzájöhet a 30%-os baleseti adó."

Szóval nézzük csak, azt mondja, hogy az éves díj többszöröse. Az éves díj 60e forint körül lenne mint ahogy írtam, 7 év alatt 450 ezer forint és végösszegnek 2+ milliót mondtam, ami 4-5-szöröse az éves díjnak. Azaz többszöröse. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a matekom helyt áll a valóságban, sőt, a 30% baleseti adót még csak hozzá sem adtam, mert arról nem tudtam.

Tények. A tények nem kárörvendenek, egyszerűen léteznek.

2022. szept. 11. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!