Hol jelenthetem ha (egy minden nap a házam előtt parkoló) autón nincs műszaki vizsga?
Az autó napi használatban van. Ellenőriztem, nincs rajta műszaki vizsga.
Hol tudnám jelenteni?
Miért akarnád jelenteni? Önkéntes rendőrnek tetszik lenni?
Amúgy meg sehol.
Miért is ne jelenthetném??
Egy speciális bűnesetről van szó.
A gépjárműnek van rendszáma, azonban felhívnám a rendőrség figyelmét, hogy a gépjármű tulajdonosa érvényes műszaki vizsga nélkül használja napi rendszerességgel a gépjárművet.
"Egy speciális bűnesetről van szó."
Nem. Ez egy mezei szabálysértés.
HA megfogják pénzbünti, és esetleg leveszik a rendszámot.
"ellenőriztem" :D
Aki az orrát nem tudja egyedül kifújni, az hogy képes idegen autókat ellenőrizni?
Attól függ, mikor járt le.
Ha a COVID időszak alatt, akkor június 30-ig jogszabály alapján meg lett hosszabbítva a forgalmi érvényessége. Ettől még lehet, hogy 2020. tavaszán lejárt. A jogszabályi hosszabbítást a forgalmiba és a nyilvántartásba nem jegyezték be.
Én is több mint másfél évvel a forgalmiban és a nyilvántartásban szereplő lejárat után vizsgáztattam le; még májusban. Teljesen jogszerűen használtam.
Mivel nagy lett a zsúfoltság a június végi határidőig, így új jogszabályt adtak ki; aki június végéig kért időpontot, az, a vizsga időpontjáig, de legfeljebb az időpontfoglalástól számított 30 napig közlekedhet vele.
Ha pedig a COVID időszakon túl járt le, akkor ezeréves jogszabályi lehetőség, hogy ha van vizsgaidőpont, akkor a vizsgáig lehet közlekedni a lejárt forgalmival, de legfeljebb a lejárat után 30 napig.
Gondolom, a vizsga időpontfoglalását nem ellenőrizted le; ugyanis azt nem tudod.
Még csak az sem biztos, hogy lejárt műszakival veszélyes a forgalomban való részvétele. Nekem, direkt a műszaki vizsgára, soha semmit nem kellett csináltatnom. Most májusban is időpontot kértem, odavittem, délután mehettem érte. Csak a vizsgadíjat kellett fizetnem, plusz azért, hogy a vizsgáztatás előtt átnézték.
Speciális bűneset? Akkor nézd meg a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 4-es mellékletét!
Ha a műszaki több mint három hónapja lejárt, de a hat hónapot nem haladta meg, a kiszabható helyszíni bírság 20 ezer forint. Ha több mint egy éve járt le, akkor is csak 30 ezer forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!