Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Uj Forgalmi engedély kell?

Uj Forgalmi engedély kell?

Figyelt kérdés
Ha valtozik a nevem es a lakcimem teljesen uj forgalmi kell? Mindenhol mast irnak…Igy peldaul nem is tudok autot eladni ha mas szerepel a forgalmiban? Illetve fizetnem is kell?
2022. júl. 17. 04:45
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Szép kérdés sorozat.

1.) Új forgalmi engedély kell.

A vonatkozó jogszabályban csak egyfélét írnak.

Lehet azért találtál a neten többféle választ, mert nem pontosak. Ha csak a lakcím változik, amiatt nem kell új forgalmi engedélyt kiállítani. De nálad a név is változott.

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 89. § (4)

2.) A forgalmi engedély kiállításával kapcsolatos eljárás illetéke 6000 Ft.

Nem kell megfizetni az illetéket, ha valaki egyidejűleg külföldi kivitel céljából Z betűjeles rendszámtábla kiadását kéri, illetve, ha a helység, az utca, egyéb helymeghatározó adat nevének vagy számának megváltozása vagy kizárólag jogszabályváltozás miatt szükséges.

Ha megváltoztatták pl. az utcanevet, akkor nem kell fizetned. Ha te változtattál lakcímet, akkor kell.

1990. évi XCIII. törvény az illetékekről 24. § (6), 1. melléklet II. 3., 2. melléklet IX. 18.

3.) Ajaj!

Az autót a tulajdonos adhatja el, akinek a nevére a törzskönyv ki van állítva. Ha olyan régi, amihez még nincs törzskönyv, akkor az, aki a nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos.

Az adásvételi szerződésen levő adatok ellenőrzésekor mást nem fogad el eladóként a közúti közlekedési nyilvántartó szerv (ügyintési helyei: kormányablak, okmányiroda).

A forgalmi engedély az egyik okmány, amit eladás során át kell adni a vevőnek. (Az én forgalmimban sem a tulajdonos neve szerepel, mert én csak üzembentartó vagyok; ez is szerepel a forgalmiban. Ettől minden rendben van, csak én nem adhatom el, hanem csak a tulajdonos.)

Ha találsz vevőt, aki megveszi Nagy József autóját Kis Géza nevére kiállított okmánnyal, úgy, hogy ő nem csak üzembentartó, akinek semmi beleszólási joga sincs az eladásba, a ti dolgotok.

2022. júl. 17. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!