Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Gépjármű biztosítás be nem...

Gépjármű biztosítás be nem fizetett csekk, van-e további teendő?

Figyelt kérdés
Új autó miatt kértem biztosítási ajánlatot az egyik biztosítótól, jónak találtam ezért “elfogadtam”. Küldték a csekket aminek a határideje már csak pár nap. Időközben meggondoltam magam és másik szolgáltatónál kötném meg. Lekell mondani az előzőt vagy ha nem fizetem be akkor automatikusan “megszűnik”? Szerződés ugye még nincs ameddig nincs befizetve.
2022. júl. 4. 15:17
 1/2 Koplárovics Béci ***** válasza:
66%

"Szerződés ugye még nincs ameddig nincs befizetve."

A szerződés onnantól él, ahogy megkötötted. Tehát már él. Példa, hogy miért: már közel 30 napja kötötted a biztosítást. Ha ezalatt okozol egy 100 milliós kárt, akkor ki fizet: te magad, vagy a biztosítód? A biztosítód. Azaz ha most ezt nem fizeted be, akkor nemfizetés miatt megszűnik. Mivel így szűnik meg, a másik biztosításod elég drága lesz, plusz az előző biztosítás időszaka fedezetlenségi időszaknak fog számítani, amire az új biztosító fedezetlenségi díjat fog felszámolni, ami teljesítménytől függően alaphangon is 600Ft, egy 100LE (~73kW)-s autónál 910Ft, 30 napra 27000Ft fölött van...

Szerintem gondold át. Majd jövőre váltasz.

2022. júl. 4. 17:59
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

☛ [Szerződés ugye még nincs ameddig nincs befizetve.]

Ez ugye a te remélt kibúvód, amit nem tudsz érvényesíteni.

1.) Van, vagy lesz szerződés.

Ugyanis a biztosítónak 15 napja van a szerződésajánlat adatainak ellenőrzésére. Ha minden rendben van, akkor elfogadja az ajánlatot; ha díjat befolyásoló eltérést talál, akkor másik díjajánlatot ad; vagy nem fogadja el az ajánlatot (pl. díjnemfizetés miatt felmondott biztosítás után, a biztosítási éven belül, másik biztosítónál tesz szerződésajánlatot az üzembentartó; pedig ezt jogszabály tiltja).

Továbbá, ha a biztosító 15 napon belül nem nyilatkozik, akkor a szerződés az ajánlatban szereplő feltételekkel létrejön.

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 5. §, 6. §

A visszaigazolt szerződésajánlat olyan értékű okirat, amit pl. átírásnál KGFB szerződéssel egy tekintet alá vesz a gépjármű nyilvántartó hatóság (ügyfélszolgálati helyei: kormányablak, okmányiroda), azaz, ez elegendő az átíráshoz.

2.) A díjfizetésre egyébként egy speciális időtartam vonatkozik: a türelmi idő.

A türelmi idő a díj esedékességétől számított 60 nap, ezen idő alatt díjfizetés nélkül is fennáll a biztosító kockázatviselési kötelezettsége. A türelmi időn belül megfizetett díjnak nincs következménye; úgy számít, mintha az esedékesség napján megtörtént volna a díjfizetés.

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 3. § 34., 19. § (4)

Tehát, ha még nem fizetted be, akkor a türelmi időben vagy; nem hatálytalanítod vele a szerződést. És még sokáig lehetsz türelmi időben.

3.) Még akkor sem tudod lecserélni a biztosítót, ha a teljes türelmi idő alatt nem fizeted meg a díjat. Ugyanis, akkor a türelmi idő leteltével a biztosító díjnemfizetés miatt felmondja a szerződést. Új szerződést csak náluk köthetsz, más biztosító nem fogadhatja el a szerződésajánlatot. A díjajánlatot pedig megnézhetnéd, ha most sokallod, akkor mit szólnál? A szerződésfelmondás és az új szerződésajánlat kezdőnapja közti napokra pedig napi fedezetlenségi díjat számol fel a Kártalanítási Számla kezelője; ezt az első díjjal együtt köteles beszedni a biztosító. Ilyenkor nem áll fenn a 60 napos türelmi idő; legfeljebb 30 napos határidőt adhat a biztosító; de a gyakorlatban a bizalomvesztés miatt messze nem szoktak ilyen türelmesek lenni.

↑ 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról 3. § 34., 5. § (2), (3), 3. § 7., 9. § (2), 22. §

2022. júl. 4. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!