Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Eredetvizsga ha nem vevő/tulaj...

Eredetvizsga ha nem vevő/tulaj nevére kerül attól még saját nevére át tudja iratni a kocsit?

Figyelt kérdés

Egy ismerősömnek segítenék aki most vett magának használtautót, de mivel dolgozik ezért nem tudja elintézni, illetve nem is ért hozzá. A szerelőm aki intézi az eredetvizsgát, és egyben a műszakit is, mert hogy az következő hónapban lejár, azt mondta hogy a műszaki a tulaj nevére kerül, de az eredetvizsga az enyémre mert hogy én viszem az autót. A kérdésem, hogy ha az én nevemre kerül az eredetvizsga akkor az ismerősöm át tudja majd saját nevére irtani a kocsit?

Nem teljesen értem, hogy miért az én nevemre kerül az eredetvizsga, csak azért mert én viszem...

2022. márc. 29. 12:26
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Érdemben egyik sem kerül senki nevére.

Az előzetes eredetiségvizsgálatnál azért a te adataid kerülnek a vizsgálati lapra, mert te leszel ott, te tudod igazolni magad a te személyi okmányaiddal.

Tökmindegy. Az sincs szabályozva, hogy az eladónak, vagy a vevőnek kell végeztetnie; csupán az egész értelmét veszti, ha a vevő végezteti. Ugyanis azért született a jogszabály, hogy védve legyen a vevő; állami garanciát kapjon arra, hogy a megvásárolni szánt gépjármű mind a valóságában, mind az okmányai tekintetében rendben van. Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy nincs rendben, akkor nem veszi meg, és kész. Ezért hozták a jogszabályt, ez volt a célja. De ha megvette, és akkor derül ki gebasz, akkor mi van? Vesztett a szerencsejátékon.

Az átíráshoz 60 napnál nem régebbi, megfelelőséget tanúsítő eredetiségvizsgálati igazolás kell, ami az adott jármű megfelelőségét bizonyítja. Hogy ki végeztette, ki volt a fizető fél, az édesmindegy.

A műszaki vizsga eredményét a forgalmi engedélybe jegyzik be, illetve, ha betelt az erre szolgáló rész, akkor a kapott vizsgaigazolással újat kell igényelni. A forgalmi engedély meg annak a nevére szól, akiére. A műszaki megfelelőség vizsgálata előtt elektronikusan lekérdezik, hogy van-e a járműre érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. Annyi, hogy ha nem az üzembentartó viszi a vizsgára, akkor megbízást kell írnia a szerelő, a javító vállalkozás, mit tudom én kinek a számára. Azért csak elvárt egy hatósági vizsgálatnál, hogy igazolt legyen, hogy annál van a jármű, akinél. De, a vizsgaeredmény sem kerül senki nevére, a gépjármű okmányába, a forgalmi engedélyébe kerül. Az meg valakinek a nevén van. Átírás előtt az előző tulajdonos nevén.

2022. márc. 29. 19:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!