Családon belüli autóátíráshoz milyen nyomtatványt
kell kérnem a papírboltban? (Apa-Fia)
Ilyen nem létezik. Családon belül kölcsönadhatja az autót, ahhoz nem kell nyomtatvány, elég a forgalmi meg a kulcs. De ha át akarod íratni, akkor nem számít hogy családtagok között történik, pont úgy kell eljárni mintha egy idegentől vennéd.
2021. dec. 7. 11:03
2/10 A kérdező kommentje:
Értem.
Akkor másik kérdés: És rosszul írtam, Nagyapa-unoka közt történne az átírás.
Ez esetben kinek kell anyakönyvi kivonatot kérni hogy ne kelljen illetéket fizetni, meg eredetvizsgát csináltatni?
2021. dec. 7. 11:27
#2 Ilyen rokoni ágnál sajnos nem úszod meg az illetéket, mivel csak egyenesági rokonság esetén működik, vagyis pl apa-fia párosításnál. Anyakönyvi kivonatnak nem vennéd hasznát, hiszen azon nagyszülőd nem is szerepel.
Max futtok vele egy kört, és előbb apud veszi a nevére, majd később te.
2021. dec. 7. 12:42
5/10 A kérdező kommentje:
Valahol le volt írva hogy a nagyapa is egyenesági rokonnak minősül.
És hogy akkor az én anyakönyvi kivonatom és édesanyám anyakönyvi kivonata is kell (anyai ági nagyapa)
Csak már nem vagyok benne teljesen biztos ezért kérdem
Igen, nagyapa-unoka közötti átírásnál is megúszható a vagyonszerzési illeték. Vinned kell az anyakönyvi kivonatokat.
2021. dec. 7. 16:38
7/10 denibá válasza:
Ha meg akarod úszni az átírási költséget, egyszerűbb, ha a www.kormanyhivatal.hu/letoltesek oldalról letöltesz egy "Üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződés" nyomtatványt és azt kitöltve, aláírva benyújtod a hatósághoz. Ez esetben a tulajdonos a nagyapa marad, de te jogszerűen használhatod a járművet. Itt az egyetlen hátrány, hogy az autót nem adhatod el, csak ha a papa meghatalmaz rá. Ja, és a biztosítási csekket is illik tőle elkérni.
2021. dec. 9. 05:55
8/10 Dbenő válasza:
A neten keresd elő. Van ajándékozási szerződés, egyeneságú rokonok között. Csak átírási illetéket kell fizetni. Olvasd el.
2021. dec. 9. 07:21
9/10 A kérdező kommentje:
Sikerült átíratni! kb 12 ezret kellett fizetnem.
10/10 Dolph83 válasza:
Szia!
A legkedvezőbb mód ebben az esetben számotokra nem a tulajdonjog, hanem az üzembentartói váltás.
Az egy másik nyomtatvány az "üzembentartói jog" változtatás.
Tehát nem az alábbi kell:
[link]
Hanem ezt szükséges hozzá kitölteni.
[link]
Sok egyéb nyomtatványt megtalálsz itt.
[link]
2021. dec. 11. 00:55
Kapcsolódó kérdések: