Vásároltam egy motort, akkor nap kötöttem is rá bizosítást, de rá párnapra csak vissza ment a motor a volt gazdához mert el romlott. Hogyan lehet megszüntetni ezt a biztosítást?
Most, bukta van.
Bár nem értem, hogy miért, és hogyan kötöttél biztosítást valaki másnak a motorjára.
Lemondani érdekmúlással tudnád, de ahhoz kéne egy adásvételi, hogy eladtad.
De hogyan? Hiszen sosem volt a tied.
Ezt nem lehet kidumcsizni.
Legalábbis legálisan nem.
Ötleteket meg nem adnék.
Aha, kettes.
És melyik szerződés is érvénytelen?
Merthogy nem készült adásvételi.
A biztosítónak - jogszabály szerint - 15 napja van a szerződési ajánlat elbírálására. Két ok is van, ami miatt visszautasítják, azaz nem lép érvénybe a biztosítás.
Egyrészt, egy tervezett, de be nem jelentett adásvételi szerződés miatt nem változik a nyilvántartás. Aszerint pedig továbbra is a jelenlegi üzembentartó a KGFB fenntartására kötelezett személy, nincs törvényes oka a biztosítás felmondására. Márpedig, a KGFB törvény szerint, egy járműre egyidejűleg nem lehet két érvényes KGFB szerződés, a másodikat el kell utasítani, meg kell szüntetni.
Másrészt, szintén a KGFB törvény szerint, nem vagy a nyilvántartás szerint kötelezett és jogosult, hogy KGFB-t köss a motorkerékpárra.
Ha esetleg elsieti a biztosító a szerződési ajánlatod elfogadását, arra számítva, hogy csak nem kapkodtattok az okmányirodai, kormányablaki bejelentéssel, de meg fog történni; akkor legkésőbb a legközelebbi – szintén a KGFB törvény szerinti – automatikus összevetéskor ki fog derülni, hogy nem stimmel a gépjármű- és KGFB nyilvántartás, a te biztosításod „kakukktojás”, és akkor lesz értesítés, hogy bocsika, de te nem lehetsz ezügyben szerződő fél.
A díjfizetést akkor se siesd el, ha helybenhagyva a szerződési ajánlatod, véglegesítik a szerződést. A KGFB törvény 60 nap türelmi időt biztosít az esedékes díj megfizetésére; érvényes szerződés esetén sem jár semmilyen következménnyel, ha a biztosító csak akár a 60. napon kapja meg a befizetést. Ennyi idő alatt meg bizonyára kiderül a szerződés jogtalansága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!