Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Lehet e bajom abból, ha...

Lehet e bajom abból, ha eladtam egy autót de a tulaj nem iratja át?

Figyelt kérdés
Eladtam az autómat, az eladást követő napon ezt le is jelentettem a kormányhivatalba, le pecsételték a szerződést, meg kérdeztem hogy mi történik akkor ha az új tulaj nem iratja át az autót. Ott azt mondták hogy 30 nap után kívonják a forgalomból, de azt el felejtettem meg kérdezni hogy ideiglenesen vagy végleg...? Ma le telt a 15 nap, most néztem az ügyfélkapun hogy az autó még nem lett átiratva. Azonban utána néztem a szerződésen a vevő személyi adatainak, és azt írta az ügyfélkapu hogy ilyen személy nem létezik. Nem létező személy esetén is kivonják a forgalomból? Hozzáteszem, az adásvételin dátum, óra perc szerepel. A 15 nap alatt eddig még bírságot stb csekket nem kaptam. Az autót ha esetleg csak ideiglenesen vonják ki, ki tudom vonatni végleg a forgalomból? Törzskönyv forgalmi egyértelműen nincs nálam de le van fényképezte.

2021. aug. 3. 22:55
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Ja és a biztosítónál is be jelentettem hogy eladtam, de az ügyfélkapu azt jelezte hogy van rajta biztosítás. Igazából a kérdésem az lenne, hogy ugye nem kell fizetgetnem semmilyen büntetést, és az autó nem marad a nyakamon örökre?

Kicsit tapasztalatlan vagyok ilyen téren mivel első autó eladásom volt ez

2021. aug. 3. 22:57
 2/11 A kérdező kommentje:
Az se érdekel ha pénzbe kerül a forgalomból való végleges kivonás, csak kerüljön le a nevemről végleg.
2021. aug. 3. 23:02
 3/11 anonim ***** válasza:
43%
Nem nezted meg a szemelyi igazolvanyat hogy egyeznek-e az adatok?
2021. aug. 3. 23:03
 4/11 A kérdező kommentje:
Voltam a rendőrségen, azt mondta a rendőr hogy mivel nem vagyok hivatalos személy, nem is lett volna jogom hozzá
2021. aug. 3. 23:05
 5/11 anonim ***** válasza:
89%

Bármi van ott az adásvételi, te ezt eladtad, nem a tiéd. Azt kezdenek a tulajjal amit akarnak, neked semmiért nem szabad fizetni.

2021. aug. 3. 23:05
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Bajod nem lehet belőle, max. kellemetlenséged.

JSZP lekérdezésnek amúgy van valamennyi átfutási ideje. Biztosítást meg lehet kötött már rá, csak még nem íratta át.

Nálad az adásvételi egyik példánya, lejelentetted, többet nem tudsz tenni.

Ha a jövőben téged keresnek az autóval kapcsolatban, tudod bizonyítani hogy már nem a tiéd.

2021. aug. 3. 23:13
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha eladtad az autót, és leadtad az adásvételi papírt az okmányirodában, akkor bajod már nem lehet, mivel már nem a Tiéd az autó.

Kellemetlenség alatt pedig azt kell érteni, hogy HA nem íratják át, akkor az autó a nyilvántartásban továbbra is a Te neveden lesz, tehát ha szabálytalanságot követnek el vele (pl. matrica nélkül mennek a pályán), akkor neked fog jönni a büntetés, DE az adásvételivel tudod igazolni, hogy az autó már nem a Tied, ezért TEDD EL az adásvételit, és őrizd meg!

2021. aug. 4. 08:45
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Hivatalból, ideiglenesen vonják ki a forgalomból, míg nem teljesíti az átírási kötelezettségét.

(Automatikusan átkerül az ügy a NAV-hoz is, mivel nem fizette meg határidőre a vagyonszerzési illetéket; azt, adók módjára hajtják be, továbbá kiszabnak adóbírságot is.)

Te már nem tudod kivonatni a forgalomból, ideiglenesen sem, mivel a bejelentésedkor bejegyezték a nyilvántartásba a tulajdonos- és üzembentartó változást. Végleg pláne nem, mert ahhoz az autót, az okmányok bemutatásával, regisztrált bontóba kell leadni, és a kivonatáshoz a kormányablakban, okmányirodában, az összes okmány mellett szükség van a rendszám és a kapott bontási igazolás leadására is.

Az, valószínűtlen, hogy nem létező személy a vevő. Az okmányirodában, az ügyintéző az adás-vételi szerződésen szereplő összes adatot ellenőrzi a nyilvántartásban, és bármilyen eltérés esetén visszautasítja a szerződést, nem bélyegzi le, hogy elfogadta. (Van is itt több olyan kérdés, hogy hamisak voltak a vevő adatai, és a kormányablakban nem fogadták el a szerződést; mit tehet?)

Ha az ügyintéző nem ellenőrizné, akkor bárki írhatna kitalált vevő- és tanú adatokkal adás-vételi szerződést, lebélyegeztetné, aztán agyő autó; már nincs is a nevén.

Igen, ahogy írták, annyi kellemetlenséged van, hogy esetleg kapsz pótdíjakat, bírságokat; amikkel dolgod van, mert bizonygatnod kell, hogy eladtad az autót. De, több helyen is rugalmasak: például ismeretem van arról, hogy a Nemzeti Autópályakezelő egyszeri bemutatás után nem küld több pótdíjat, akkor sem, ha naponta használják díjfizetés nélkül. Majd megkapja, akit illet; nem állnak olyan rosszul anyagilag, hogy nélkülözhetetlen legyen azonnal a pénz.

2021. aug. 4. 09:59
 9/11 A kérdező kommentje:
Tehát bajom nem lehet belőle, de amíg valaki nem iratja át addig a nevemen marad. Akár örökre is. Hát az nagyon jó
2021. aug. 5. 10:35
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt írtad, eladtad és az eladást bejelentetted.

Innen semmi közöd az autóhoz, akár átíratja, akár továbbadja vagy felgyujtja, vagy szétszedi.

Több autóm volt már, de még soha nem jutott eszembe, hogy az eladás után ellenőrizzem, az új tulaj mit intézkedett?

2021. aug. 5. 11:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!