Lejárt műszakival közlekedni?
Sziasztok!
A céges autóról hétfőn lejárt a műszaki vizsga. A főnöknek 3x jeleztem mailben mielőtt elment szabira, hogy illene megcsináltatni lassan. Nem lett belőle semmi.
Utánaolvastam, elvileg a covid miatt lehet még pár hónapig lejárt műszakival is közlekedni.
Ez valóban így van? Nem tudom letenni az autót, mert munkaeszköz, minden nap járnom kell vele.
Egy ideig még nem tud lejárni; jogszabály tartalmazza, hogy a nyilvántartásba és az okmányba történő bejegyzés nélkül meddig érvényesek. Az fontos, hogy csak Magyarország területén. (Még múlt év tavaszán lejártak is érvényesek lehetnek közel év végéig.)
Itt pontos időpontokat is olvashatsz: https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__egyeb-kerdesek__1..
Köszönöm a válaszokat, akkor közlekedek vele bátran. Az volt a bajom, hogy ha munkából hazafelé vagy munkába menetkor kapnak el, akkor nem érdekel mert a cég fizeti. Viszont ha épp bevásárolni megyek, akkor az az én saram nyilván...
Mindenesetre igyekszem sürgetni azt a műszakit.
Na ez az, amire nem találok konkrétan semmit.
Mindenhol azt olvasom, hogy őszig meg van hosszabbítva a vészhelyzet, ezért nem baj, ha lejárt valamilyen okmány. De a céges autókra nem találok semmit.
Te hol olvastál a kapcsolódó jogszabályban bármit a jármű tulajdonosáról?
[De a céges autókra nem találok semmit.] Nem csak te, más sem. Még az 5-ös válasz írója sem. Ugyanis nincs megkülönböztetés: „ A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok - ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is -, valamint a közreműködő intézmény által kiállított, diákigazolványra való jogosultságról szóló igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.”
↑ 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról 1. § (1)
Szerintem, a cégautó forgalmi engedélyébe is be van jegyezve műszaki érvényesség ideje. És mivel a forgalmiba bejegyzett műszaki érvényesség ideje hosszabbodik…
Mindig akadnak saját szabály alkotók, persze, hogy itt is van egy. Csak míg nem éri el, hogy megjelenjen a Magyar Közlönyben, addig nem számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!