Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ilyenkor lehet vmit tenni...

Ilyenkor lehet vmit tenni vagy simán vissza dobhatja rám a roncsot?

Figyelt kérdés

2 éve eladtam egy ismerősnek egy 26 éves autót, idén lejár a műszakija, azt beszéltük, hogy le lesz adva bontásba, ha lejárt... üzembentartói szerződéssel lett átadva, tehát a tulaj még én vagyok és nem rég kiderült, hogy Ő ezt úgy gondolta, hogy ha lejárt a műszaki akkor ide áll a házam elé vele és bedobja a posta ládán a klucsot meg a lemondó nyilatkozatot és majd én gondoskodjak az elbonttatásról...

Nos ez nekem teher, mert el kell vinnem a bontóba, benzin + vissza felé km-ket sétálni a buszig, +20 km busz, azután meg szaladgálhatok majd az okmányirodába is... és ez a jobbik eset, ha a bontós viszi el, azért még pénzt is kell fizetnem...

Gondolom nincs erre olyan jogi precedens ami védene engem ettől vmilyen szinten, de gondoltam, hogy megkérdezem, hát ha tud vki okosat mondani...

Nekünk ha volt üzembentartóval autó nálunk, akkor az elbontásról mi gondoskodtunk, a tulaj csak aláírta amit kell, a papírokat is mi vittük hozzá...

2021. febr. 19. 15:01
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Az átiratást neked is be kell jelentened, de te sem jelentetted be, mert nem volt átiratás, ő üzemben tartó lett, nem tulajdonos, eleve ebben egyeztetek meg. Szóval igaza van azoknak, akik szerint nem is adtad el.

"Régen nekünk is volt több autó üzembentartóival, mi vtunk olyan rendesek, hogy nem vissza hajítottuk a kocsit, hanem meghatalmazást írtunk és intéztük az elbontást..."

Akkor ti sem vettetek kocsit, az végig más tulajdona volt, és avégén a tulaj engedélyével intéztétek az elbontást. Soha nem volt a tiétek.

"De persze, védjük csak az ilyet aki lazán kihasznál így másokat...x

Senki nem védi, de az egész ügy olyan kicsinyes, mutyis, amiben te is benne voltál, nem értem miért csodálkozol, hogy ha suttyókkal suttyó módon üzletelsz, akkor benne van, hogy átvernek?

Az üzembentartóis "eladás" a legalja putris szint.

2021. febr. 19. 17:32
 12/20 anonim ***** válasza:
Amig hivatalosan nincs átiratva az autó, addig nincs eladva!
2021. febr. 19. 17:58
 13/20 anonim ***** válasza:

Adás-vételi vagy üzembentartói szerződésed van az emberrel az autóról?

Ha előbbi, akkor minden az ő dolga, ha utóbbi, akkor a te dolgod.

2021. febr. 19. 18:01
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha eredetileg megbeszéltétek, hogy ő fogja intézni a bontást, és most ki akar bújni ez alól, akkor meg tudod szívatni.

Az üzembentartóit ő maga nem tudja lemondani, ezt is a tulaj intézheti csak. Továbbra is az ő terhe a biztosítás, adó, stb.

2021. febr. 19. 18:38
 15/20 A kérdező kommentje:
Bontásról nem beszéltünk, arról esett szó, hogy ha Ő tovább adja, azt csak adás-vételivel engedem...
2021. febr. 19. 18:48
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

Ezt Te írtad!

"idén lejár a műszakija, azt beszéltük, hogy le lesz adva bontásba, ha lejárt"

Ennyit arról, mit mondasz, miot nem..

2021. febr. 19. 19:04
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

"azt csak adás-vételivel engedem"

Tehát jogilag az autó a tied. Akkor a te felelősséged minden.

2021. febr. 19. 19:56
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

[üzembentartói szerződéssel lett átadva, tehát a tulaj még én vagyok]

[Ő azt a kocsit megvette]

[De, eladás, Ő fizetett nekem, én meg átadtam az autót, az más kérdés, hogy Ő már nem akarta vállalni az átíratás költségeit..]

↑ De, nem eladás. Eredetileg te voltál a tulajdonos és az üzembentartó is. Az üzembentartói jog egy vagyoni értékű jog, ezt a jogot tetted pénzzé, ő ezt a jogot vásárolta meg, ezt vette meg, nem a kocsit.

Idézet az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény hatályos szövegéből:

„102. § (1) d) vagyoni értékű jog: a földhasználat, a haszonélvezet, a használat joga - ideértve az üdülőhasználati jogot és a szállás időben megosztott használati jogát is -, továbbá a vagyonkezelői jog, az üzembentartói jog, továbbá ingyenes vagyonszerzés esetén a követelés”.

Az üzembentartói szerződésen aláhúzással meg is kellett jelölni, hogy „A jármű üzembentartó személye változásának alapjául szolgáló jogügylet jellege visszterhes/ingyenes vagyoni értékű jog megszerzése, amely létrejött egyrészről:”

Mivel fizetett a vagyoni értékű jog megszerzéséért, nyilván a visszterhes lett aláhúzva. (Ingyenes – és így illetékmentes – az egyenesági rokonok, illetve házastársak közti üzembentartói jog átadás.)

Egyébként, az üzembentartói jogért is kellett vagyonszerzési illetéket fizetnie, csak kevesebbet: a tulajdonszerzési illeték 25%-át. ← Ugyanezen tv. 24. § (3) szerint.

Azt nem értem, hogy a tulajdonjogot igazoló törzskönyv hogyan került a nem tulajdonos üzembentartóhoz; hiszen az a te nevedre szól, ő azzal semmit sem kezdhet.

Ha ő nem intézte kormányablakban/okmányirodában „Üzembentartói lemondó nyilatkozat”-tal az üzembentartói bejegyzés megszüntetését, és a részedre (tulajdonosként mint ismét üzembentartó is) részére kiállított és általa megfizetett illetékű forgalmi engedélyt, akkor ő maradt a nyilvántartott üzembentartó.

Az ő kötelessége a KGFB fenntartása, ő a gépjárműadó alanya. Az, hogy a műszaki lejár, ezeket a kötelezettségeket nem érinti. Ha közterületen van az autó, és a helyi rendelet alapján a közterület-felügyelet bírságol, intézkedik az elszállításról, akkor a nyilvántartásbeli üzembentartóra fogják terhelni.

A csapdahelyzet ott van, hogy ha előbb-utóbb intézi a lemondó nyilatkozatot, akkor rád szállnak az üzembentartói kötelezettségek, csak nehezülhet a végleges kivonás. (Pláne, ha azt sem tudod, hol az autó, vagy önkéntes bontók kiszúrják és kezelésbe veszik.) És pl. ha ideigenesen sem lesz kivonva a forgalomból, akkor KGFB-vel nem fedezett napokra fedezetlenségi díjat is halmozol.

Hogy mit terveztetek, és hogy mit tudsz érvényesíteni belőle, az a te ügyed; az autó, bármilyen állapotú is, a te tulajdonod.

Forgalomból véglegesen csak te, mint tulajdonos vonathatod ki; de írásos megbízás alapján képviselő útján is intézheted. Ha nincs rá jelentkező, akkor „magad uram, ha szolgád nincs” a lehetőség.

Hogy te milyen rendesen viselkedtél hasonló helyzetben, a te szerződött üzembentartód eljárása pedig nem tetszik neked; hát, tiéd az erkölcsi fölény.

2021. febr. 20. 14:40
 19/20 A kérdező kommentje:

Hát marha vtam az biztos, az autón már akkor látszott, hogy a következő műszaki után bontás, jobban jártam vna, ha akkor elbontatom...

Sztem ha lejár a műszaki, szól és visszaadja csak kérdés ugye, hogy ha lemond az üzembentartásról akkor ki tudom e azonnal vonatni a forgalomból vagy végig kell csinálni, hogy kötni kell rá biztosítást meg új forgalmi, mert akkor az több tízezres tétel, nagyon rábaxok vele...

2021. febr. 20. 14:48
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastad el figyelmesen. Ha lemondó nyilatkozattal mond le az üzembentartóiról, akkor neki kell fizetnie a részedre kiállított forgalmi illetékét. (Másképp nem intézhető a lemondás, nem maradhat függőben a dolog.)

Ha kötsz KGFB-t, akkor az csak néhány napig fog élni, míg kivonatod a forgalomból az autót, azzal érdekmúlással megszűnik. A KGFB törvény úgy rendelkezik, hogy a díjfizetés esedékességétől van 60 nap türelmi idő, ami alatt fennáll a biztosító kockázatviselési kötelezettsége – tehát élő biztosítás -, és a türelmi időn belül következmény nélkül megfizethető a díj. Megkötöd a szerződést, vársz az esedékes díjfizetéssel, kivonatod a forgalomból – erről, ha nem jelented be, akkor is kap elektronikus értesítést a biztosító – és csak majd arra a néhány napra esedékes díjat kell megfizetned. (Ez még a forgalmi 6-ezer Ft-os illetékével sem lenne több tízezres tétel; ha így számoltad.) Van olyan regisztrált autóbontó, amelyik vállalja az elszállítást; ilyenkor általában nem fizetnek a leadott autóért, betudják a szállítás díjaként. Én, amiatt nem ezt választottam, mert az ügyintézés végett – rendszám ideadás, bontási igazolás kiadás – úgyis el kellett volna mennem a bontó telephelyére. Így, az autóval mentem, súlyra vették át, tisztán 27 Ft-ot fizettek kilogrammjáért.

Fogalmam sincs mennyi az esélye, hogy az általad nyilvánvalóan nem kedvelt személy tud-e a lemondó nyilatkozat lehetőségéről, él-e vele; így egyelőre az ő bosszúsága lesz, mert nyilvántartás szerint marad az üzembentartó; a kötelezettségekkel. (Bár, arról jó eséllyel tudhat, hogy mint üzembentartó, ideiglenesen, legfeljebb 6 hónapra – de ez ismételhető – kivonathatja a forgalomól, ez 2300 Ft-jába kerül és akár online is intézhető. A kivonás időtartamára nem kell sem KGFB-t, sem gépjárműadót fizetnie. Évi 4600 Ft-ért egy fillér KGFB és adó nélkül ellehet; úgyhogy olcsón kibújhat a szivatásodból.)

De ez számodra kockázatos játszma. A tulajdonos te vagy, és ha nem adod el az autót valakinek, akkor maradsz is. A te nyakadon marad, ha nem lesz véglegesen kivonva a forgalomból, és ha esetleg pl. híja lesz – nem tudom mennyire védett helyen van -, akkor nem veszi át a regisztrált bontó, nem lesz bontási igazolásod, nem tudod véglegesen kivonatni a forgalomból.

2021. febr. 22. 11:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!