PAV vizsgánál van jelentősége az orvosi alkalmassági besorolásnak?
Van bármi különbség, ha a PAV vizsgára jelentkezéskor az 1-es vagy 2-es kategóriájú orvosi alkalmasságit írom be?
Azt tudom, hogy C kategóriához 2-es kell. Érdemes lehet már Pav vizsga előtt megcsináltatni a 2-es alkalmasságit?
(Nem véletlen, hogy az 1-es válasz hasznosságát ellentétesen értékelték - mindössze ketten - és hogy bő 18 óra elteltével nem érkezett más válasz. Ugyanis, nagyon nem egyértelmű a kérdésed. Próba-szerencse, írok, aztán vagy mész vele valamire, vagy nem.)
A végén kezdem: senki sem tudja eldönteni helyetted, hogy érdemes-e pályaalkalmassági vizsgálat előtt megcsináltatnod a 2. alkalmassági csoportú egészségügyi vizsgálatot.
Már csak azért sem, mert nem tudhatjuk, hogy a kérdésben említett „C” kategória azért szerepel-e, mert képzésre tervezel jelentkezni, illetve, hogy ez és a PAV időrendben hogyan alakul.
Azt feltételezem, hogy van „B” kategóriás vezetői engedélyed - ez feltétele a „C” kategóriás képzésre történő felvételnek -, és azt is, hogy ahhoz 1. alkalmassági csoportú vizsgálatot kértél. („B” kategóriához, ha valaki nem végez vele közúti fuvarozást, és nem vezet megkülönböztető jelzéssel ellátott járművet, akkor elegendő az 1. csoportú alkalmassági. De, például, előrelátásból lehetett volna 2. alkalmasságit is kérni – ezt a vizsgálatot kérő dönti el -, nem sokkal magasabb az alkalmassági követelmény, és a 2. alkalmassági csoportú alkalmasság alkalmas 1. csoportú alkalmassággal vezethető kategóriákra is. Fordítva ez nem áll.)
Ha jelentkezel „C” kategóriás képzésre, akkor jogszabályi rendelkezés alapján az elméleti vizsgára bocsátáshoz szükséges a 2. alkalmassági csoportú igazolás. Azt elkerülve, hogy esetleg vizsga előtt, az elméleti tanfolyamra időt és pénzt pazarolva, derüljön ki alkalmatlanság, a képző intézmények jórésze „C” kategóriás képzés esetén a felvétel feltételéül szabja a 2. alkalmassági csoport meglétét.
Ezért írtam, hogy általam ismeretlen időrendtől függ, lehet, hogy előbb kell, mint a PAV vizsgálat időpontja.
Amiért általánosságban nem jó az 1-es válasz: a vezetői engedélyben levő legmagasabb kategóriához alkalmas csoportú egészségügyi alkalmasság kell (pl. „B”-hez elegendő az 1. alkalmassági csoport); az pedig megvan, hiszen másképp nem lenne érvényes vezetői engedély. Mivel nem írtál PAV-számot, IV. és V. esetén elegendő az 1. alkalmassági csoport.
És amiért jó az 1-es válasz: PAV I, PAV II. és PAV III. vizsgálatra jelentkezés feltétele a 2. alkalmassági csoport megléte; akár vezetői engedélyben (12-es mező 102-es kód), akár orvos által kiállított papíron. Közúti árufuvarozáshoz, amit feltételezem, hogy „C” kategóriával végezni tervezel, PAV III. kell. (Pontosabban, legalább PAV III. kell, a magasabb PAV I. és PAV II. is nyilván jó.)
A kérdésedből ez következtethető ki.
Nem általánosságban írta az 1-es válasz írója, hanem hogy te mivel jelentkezhetsz.
Emiatt írtam az érthető felemás értékelést.
Szerintem - ha jól raktam össze, amit kérdezni akartál -, nincs választásod. De ha te mérlegeled, hogy érdemes-e, akkor másképp lehet; te tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!