Ilyenkor a biztosító fizet vagy mi történik?
Láttam a facebookon egy videót, igaz amerikai volt, de a gondolatmeneten és a felmerülő kérdésen nem változtat. A lényege az volt, hogy esett a hó és autópályán tömegbaleset történt. A videón az látható ahogy az érkező autók landolnak, biztos láttatok már hasonló videót.
Felmerült bennem a kérdés, hogy a kialakult károkkal mi lesz. Megtéríti valaki az autó tulajdonosoknak, pl. biztosító (tegyük fel nincs casco) vagy nem kap senki semmit, mert nem a látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedett?
A magyar szabályok szerint szerintem legfeljebb az fentartóját lehetne esetlwg pwrbe fogni, ha súlyos mulasztása vezetett a balesethez.
Ha az út jó állapotban van, de havas, jeges, a baleset okozója a járművezető.
A végén kihoznak valamekkora részben hibásnak és ettől függ az egész.
Ha pl belédcsapódik egy másik autó, akkor valsz ő a hibás, így az ő biztosítója fizet.
Ha te egy másikba, akkor te vagy a hibás.
ha belecsúsztál az előtted állóba, akkor felé te vagy a hibás károkozó..
Aztán ha valaki belédcsapódik, akkor feléd ő a hibás, az ő biztosítója fizet(ha akar, mert miért álltál meg az autópályán) ...és ez így megy végig az utolsó becsapódóig..
5-ös válaszhoz kiegészítés (amit ír az rendben van, csak…)
Ha a sorban utolsó vágódik bele az előtte lévőkbe, és rátol több autót is egymásra, akkor az összes kárért ő felel egyedül.
A dolgot a követési távolság árnyalhatja, de ha pl. 5-10 km/h sebességgel csak minimális távolságot tartanak az megfelelő. És van akkora lendület egy gyorsan haladóban, hogy akár 8-10 kocsit is összetörjön egyedül. Pl. belém is így jöttek. A pirosnál álltam, és úgy rombolt valaki belénk. Ilyenkor természetesen a mögöttem álló nem hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!