Szerintetek csődbe megyek?
Ugye Augusztusban vettem az autót és szeptemberben fizettem ki az első KGFB-t (Allianz). Majd kiderült ma, hogy mi a franc nem jött értesítés hogy ki kell fizessem, és majd erre bukkanok rá szeptember végi üzenetre, amit nem vettem észre:
"Tájékoztatjuk, hogy a(z) AHB****** számú Gépjármű-felelősségbiztosítás szerződése 2020.09.08-án
törlés (nem bejegyzett üzemben tartó) törlési okkal megszűnt."
Nem töröltem semmit, és emiatt én fogom megszívni. Szerintetek mennyit fizethetek, vagy akaszthatom fel magam?
De átlett írva időben, vagy nem értem.
Tehát kijátszhatom a rendszert semmilyen ellenörzés nélkül?
az új szabályok szerint nem értesítenek a díjfizetési kötelezettségedről, tudnod kell mennyit, és mikor kell befizetni..nem kapsz csekket, nem kapsz ímélt, mert a szerződésben minden benne van..
Azzal indokolták, hogy akinek autója van, és biztosítást köt, annak legyen annyi esze, hogy mit kell a továbbiakban tenni..a szerződés erre kitér.
Nem mész csődbe, de fizetés nélkül nem úszod meg. Minden biztosítónak kötelező egy olyan irodát fenntartani, ahol a kétségbeesett ügyfél személyesen beszélheti meg a teendőit.
Sok sikert.
3-as, nem igazán értetted amit írtam, de lehet én voltam pontatlan.
Na, Szeptember 9-én kérték hogy fizessek az elkövezkezendő hónap határideig, és én 10-én befizettem, MAJD 15-én jött a szerződés, hogy kitörölték.
Hivd fel őket es tisztazd magad.
Van egy lefutasi ideje, pl. te csekken befizeted, de ok mar irjak neked a felszolito levelet, mire az ider postan, az pont üti egymast, foleg hogy egy hetvege is becsuszott kozben.
Az Allianz pedig minden fájdalmukról értesít, felhív telefonon, ír mailt, stb.
Ha ezeket nem jól adtad meg, az szívás.
Volt, hogy nem tudtam átírni egy autót, havonta mindig újrakötöttem. Persze dátum nem volt ráírva.
Mi az, hogy biztosítás szerint édesanyád az üzembentartó, valójában pedig, te vagy?
Egy autónak csak egyetlen bejegyzett üzembentartója lehet a nyilvántartásban, még több tulajdonos esetén is meg kell állapodni, hogy ki legyen az egyetlen üzembentartó.
A nyilvántartásba bejegyzett üzembentartó kötelezettsége és joga kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, és azt díjfizetéssel fenntartani.
Alapesetben a tulajdonos egyben az üzembetartó is. Az üzembentartói jog egy vagyoni értékű jog, amit az adás-vételi szerződéshez hasonló szerződésben átadhat másnak, ezt be kell jelentenie a kormányablakban, vagy okmányirodában.
Ha édesanyád lesz az üzembentartó, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, mert egyenesági rokonok vagytok. Ennek bizonyítására nem kell sem ügyvédi, sem közjegyzői okirat; a bejelentés során okmányok bemutatásával (anyakönyvi kivonat, személyazonosító igazolvány) kell bizonyítani. Az üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiraton a „visszterhes/ingyenes” szövegnél azt kell aláhúzni, hogy „ingyenes”. Csak az édesanyád nevére kiállított új forgalmi engedély illetékét, 6-ezer Ft-ot kell fizetni; ezt az ügyintézés során legegyszerűbb bankkártyás fizetéssel megtenni.
Az autó, bár gondolom forgalomban van, jó ideje nem rendelkezik KGFB biztosítással. Utána kéne nézned, mert rendszeresen összevetik a gépjárműnyilvántartás adatait és a KGFB nyilvántartást, és amelyik járműnek nincs KGFB-je, azt hivatalból kivonják a forgalomból.
Mindenesetre, vannak olyan napok, amikor forgalomban volt, de nem volt KGFB szerződés. Ezekre a napokra fedezetlenségi díjat kell fizetni, a mértékét az MNB elnöke határozza meg. Meg is található az MNB honlapján: [link]
2020. évi napok bizonyára vannak, de lehet, hogy vannak ezéviek is. A forgalomból történt kivonás napjaira - ha vannak ilyenek - nem kell biztosítást fizetni, így fedezetlenségi díjat sem.
Addig tart ez a fedezetlen időszak, amíg édesanyád az üzembentartói szerződés bejelentéséhez nem köt KGFB-t. Ha netán biztosítás hiánya miatt ki van vonva a forgalomból, az új üzembentartó bejelentésekor illetékmentesen üzembe helyezik, hiszen a forgalomból kivonásra okot adó hatósági intézkedés okafogyottá válik. (Az új üzembentartó bejegyzésének feltétele, hogy legyen KGFB szerződése, de legalább szerződésajánlat visszaigazolása.)
A KGFB törvény szerint a fedezetlenségi díjat nyilvántartják. Amennyiben 5 éven belül kötsz új KGFB-t, akkor a szerződő biztosító köteles az első esedékes díjjal együtt beszedni. Ilyenkor a díjfizetésre nem érvényes a szokásos 60 nap türelmi idő, a KGFB törvény legfeljebb 30 napot engedélyez, de a biztosítók rövidebb határidőt szoktak adni a megfizetésre. Ha 5 éven túl kötsz szerződést, akkor nem kell megfizetned a fedezetlenségi díjat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!