Két autó közti rendszám csere lehetséges?
Az lenne a kérdésem, ha két autón rendszámot szeretnénk cserélni, annak mi a menete? Nem a gyakorlati részre vagyok kíváncsi, hanem a papírmunkára. :D Pl. a testvérem és én rendszámot szeretnénk cserélni.
Erre egyáltalán van lehetőség?
Nem lehet cserélni amit a második írt olyat sem. Egy rendszám egy autóhoz van és pont.
Ha másik rendszámot szeretnél akkor lehet egyéni rendszámot igényelni jó sok pénzért aminek semmi értelmét nem látom. Ha esetleg az egyiket elhagyod és nem kerül elő akkor lehet igényelni helyette újat ami valamivel olcsóbb de az már S-el kezdődő lesz.
Ahha. Akkor egyedi/egyéni rendszámokat miért árulnak a jófogáson?
Sima rendszámot miért nem lehet?
Nem indokolja semmi, de nekem speciel nem tetszenek a P, R, S kezdetű rendszámok. Ezért váltanék.
Vásárolni lehet legális, de nem hivatalos. Néhány ezer forintért gyártatni is lehet bármilyent, amit ajándékba adhatsz, beteheted a szélvédő mögé (?), vagy hasonlók. Vannak, akik gyűjtik. Ezért lehet kapni ilyen dolgokat.
Ha jól tudom egyéni rendszám 110 ezer forint körül van. Ez teljesen olyan, mint a rendes, csak a még ki nem adottak közül választhatsz.
„Ahha. Akkor egyedi/egyéni rendszámokat miért árulnak a jófogáson?”
Mert mód van rá. Vélhetően olyan céllal rendelnek ilyet, hogy jó áron értékesítsék, remélve, hogy olyan, ami kapós. Láttam 1 millió Ft-os hirdetést egyedileg legyártott rendszámtábla esetén.
„A rendszámtábla egyéni kiválasztására vagy egyedi legyártására, vagy a legyártott egyedi vagy egyéni rendszámtábla jogosítottjának személyében történő változás bejegyzésére irányuló kérelmet a közlekedési igazgatási hatóság a rendszámnyilvántartásban történő ellenőrzést követően - az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében - engedélyezi.”
↑ 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról 59. § (1)
Ha találnak olyat, aki hajlandó fizetni (tulajdonképpen, a lemondásért), akkor kérik a személyi változás bejegyzését. A „vevő” megfizeti az „eladónak” a kialkudott összeget, továbbá az államnak a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárás díját:
5. Egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadásának, jogosítottjának személyében történő változásának engedélyezése 112 450 Ft,
6. Egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának, jogosítottjának személyében történő változás engedélyezése 435 000 Ft.
↑ 29/2004. (VI. 16.) BM rendelet a közúti közlekedési igazgatási hatósági eljárások díjairól 2. számú melléklet.
Ami a ti eseteteket illeti:
1.) Kormányablakban, vagy okmányirodában kéritek (te is és a testvéred is) azt, hogy a meglévő rendszámaitokat minősítsék egyénileg kiválasztott rendszámmá. (112 450 Ft/fő).
↑
„58. § (2) A járműre felszerelt sorozatban előállított rendszámtábla a jármű tulajdonosának kérelmére egyénileg kiválasztott rendszámtáblának minősíthető.” ← A már fentebb megnevezett 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletből. A díj pedig szintén fentebb már szerepel.
2.) Utána, később, kéritek szintén kormányablakban vagy okmányirodában az egyénileg kiválasztott rendszámtábla jogosítottjának személyében történő változás bejegyzését (újabb 112 450 Ft/fő). Lásd, fentebb.
Boldogság, mert utána utálat nélkül nézheted a rendszámod első betűjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!