Van egy autó ahol tulajdonos vagyok, 2. Autónál meg üzembentartó akkor ,hogy van a bonus?
Tehát 2 db autó kötelező biztosítása lenne a nevemen.
De az elsőnèl tulajdonosa és minden én vagyok. A 2. Autónál viszont az üzembentartó lennék és nevemre szólna a kötelező biztosítás. Ebben az esetben mind2 autónál érvényes lenne a már megszerzett bonus besorolás?
Jogszabályi hivatkozással alátámasztva az 1-es választ:
• 3. § (2) Egy biztosítási szerződéssel kapcsolatosan elért osztályba sorolás a szerződés hatálya alatt az üzemben tartó párhuzamosan üzemeltetett további járműveire nem használható fel.
• 4. § (5) Ha az üzemben tartó egy adott gépjárműre már rendelkezik szerződéssel, és annak hatálya alatt másik, azonos gépjármű-kategóriába tartozó gépjárműre is szerződést köt, az új szerződést A00 osztályba kell sorolni.
↑ 21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól
A jogszabály hatályos teljes szövege elolvasható
itt: [link] (NET JOGTÁR), vagy
itt: [link] (NEMZETI JOGSZABÁLYTÁR).
Cserébe viszont, ha balesetet okozója bármelyik autóval, mindkét biztosításodat megemelik a "károkozói pótdíjjal", és 5 éven keresztül fizeted akkor is, ha biztosítót váltasz. Akkor is, ha zsebből fizeted a kárt.
A bonus-malus visszasorolás ehhez képest pitypang.
Óvatosan az olyan döntéssel, hogy a gyerek használja a te neveden biztosított autót, mondván az életkorok miatt olcsóbb.
#5 "Egyszerre egy autóra kapsz bonuszt, de azt kiválaszthatod, hogy melyikre szeretnéd."
Nem választhatsz. A bónusznak "fel kell szabadulnia" adásvétellel, új üzembentartói szerződéssel, vagy forgalomból végleges kivonással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!