Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ha egy autót lefoglalóznak és...

Ha egy autót lefoglalóznak és utána az illető, aki lefoglalózta nem elérhető, olyan esetben mi a tényállás?

Figyelt kérdés
Kb egy hónapja foglalózta le, de azóta nem elérhető, ilyenkor mi a tényállás? Lenne másik vevő az autóra, azért kérdezem.
2020. máj. 16. 13:14
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
Add el. A figura lehet, hogy árulja az autódat, drágábban persze. Csak még nincs vevője. Egy keresést megérne!
2020. máj. 16. 13:40
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem árulja, természetesen rákerestem. Nem az én kocsim, én venném meg a szóban forgó autót.
2020. máj. 16. 14:27
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
A foglalóról szerződésnek kellene lennie, amiben többek között szerepelnie kell a foglalás időtartamának. Az időtartam lejárta után bármikor eladható az autó és a foglaló nem jár vissza. Az időtartamon belül is eladható, de akkor a foglaló dupláját kell visszafizetni.
2020. máj. 16. 15:06
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A foglalónál illene "szerződést" írni és amennyiben az adásvétel határidőig nem teljesül akkor jönnek a foglalóra vonatkozó szabályok.

A "szerződés" létre jöhet szóban is és ha az ott vállalt határidő letelt akkor a vevőjelölt bukta a pénzét.

2020. máj. 16. 15:08
 5/9 A kérdező kommentje:
Engem, mint vevőt mennyire érinthet? Csak az eladónak, akinek foglalót fizettek lehet gondja belőle, hogy eladja másnak az autót?
2020. máj. 16. 15:13
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen az eladónak is van kötelezettsége a lefoglalózás után - nem adhatja el az árut a szerződésben megjelölt határidőig, és nem állhat el az eladástól, csak abban az esetben, ha a vevőnek a foglaló dupláját fizeti vissza.

Csakhogy a foglalózást szerződésben szokás rögzíteni, amiben benne van a két fél adatain túl a foglaló összege, és a teljesítés határideje, ha a megjelölt határidőig nem jön létre az adásvétel, akkor vagy a vevő bukta a foglalót, vagy az eladó köteles a foglaló duplájával kárpótolni a vevőt...

Írtatok szerződést? - ez továbbra is kérdés, ha nem akkor mi bizonyítja a foglalózást?

2020. máj. 16. 16:41
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A történethez talán még az is hozzá tartozik, hogy sokan nem tudják mi a különbség az előleg, és a foglaló között, és az előleget is foglalónak nevezik.

Mivel a történetből semmi fontos részlet nem ismert (írtak-e szerződést, és abban mi van), az sem kizárt, hogy a foglalónak nevezett összeg valójában csak előlegnek tekinthető.

Az előleget vissza kell adni, és egyik félnek sem lehet további követelése a másik felé, tehát el lehet állni az adásvételi szándéktól, foglalózás esetén ennek a foglaló elbukása az ára.

2020. máj. 16. 16:48
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
A 6/7-es válaszoló tökéletesen leírta a szitut, annyit tennék hozzá, hogy téged mint második vevő ez semennyire nem érint. Nyugodtan megveheted, majd az eladó és a foglalót tevő vevő lebokszolja egymás között a többit.
2020. máj. 16. 19:07
 9/9 anonim ***** válasza:

én simán el bírom képzelni, hogy ez lehet egy csalási kísérlet, ami az tudatlanabb eladókat célozza, akikből tényleg elég sok van.

megírják 2-3 hónapra a foglalós szerződést, a vevő eltűnik. idő közben jönne több érdeklődő is, és miután már az 5. ember után sem tudta elérni, úgy dönt, hogy eladja, és ha majd jelentkezik, akkor visszaadja a foglalót, hogy bocs, de eladtam másnak.

nyilván ellenőrizhető, hogyha a helyről eltűnik az autó, de jszf-be lekérdezi, és látja, hogy a napokban történt eredetvizsga, akkor újból előjön, hogy megvásárolná az autót, mert tudja, hogy másnak el lett adva.

utána meg érvényesítené a foglalós szerződést, hogy akkor kéri a dupláját a foglalónak.

zseni terv lenne, ki tudna belekötni? :D

2020. máj. 17. 12:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!