Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Ha nem tudom befizetni a...

Ha nem tudom befizetni a kötelező biztosítást mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Sajnos emiatt a sz@r miatt munka nélkül maradtam, de nyakamon a kötelező. Ráadásul pont idén emelték is, így majdnem egy félhavi átlag fizetésről beszélünk. Tudom, hogy van 60 nap türelmi idő, de abból is már csak 20 napom maradt. A biztosító nem ad haladékot.

Ha kivonatom a forgalomból akkor mi történik? Mi a jó megoldás?

Nyilván próbálok állást találni és befizetni, de elég borongósan látom most a következő heteket/hónapokat.

2020. márc. 19. 11:36
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Forgalomból ideiglenes kivonás, aztán erről elküldeni a biztosítónak a papírokat.

Semmiképp se várd meg, hogy lejárjon. Fedezetlenségi díjat fognak felszámolni.

Azonnal jelentkezz munkakeresési járadékra, illetve ha olyan szektorban dolgoztál, az álam is nyújt most segítséget.

2020. márc. 19. 12:30
 2/4 anonim ***** válasza:
22%
add el az autót ha nem tudod fent tartani
2020. márc. 19. 12:42
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
sajnos erre nincs méltányosság. Meg ez olyan amire már számítottál jóval a járvány előtt, ha már másfél hónapja esedékes, szóval ez se kifogás. Amit lehet hogy negyedévesre állítod, vagy havira ha lehet, és annyit utalsz.
2020. márc. 19. 16:21
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Ideiglenesen kivonathatod a forgalomból, te szabhatod meg, hogy mikortól meddig, de legfeljebb hat hónap időtartamra lehet. Ez, ismételhető.

Személyesen okmányirodában, kormányablakban intézhető; de előzetes ügyfélkapu regisztrációval, vagy e-személyivel (chipes, 2016. január 1. óta ilyet adnak) online is intézhető.

Az eljárás illetéke (első alkalommal is, hosszabbításkor is) 2300 Ft. Személyes és online ügyintézéskor is lehet bankkártya használattal fizetni, online ügyintézéskor banki utalással is lehet fizetni.

Az ideiglenes kivonás időtartamára nem kell fizetni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (továbbiakban: KGFB), és a kivonás napját követő hónap első napjától a gépjárműadót sem. (Gépjárműadót a forgalomba visszahelyezés napját követő hónap első napjától kell újra fizetni.)

Az egy évet elérő forgalomból kivonás esetén (ez, hosszabbítással lehetséges), az egy év elteltével a biztosító felmondja a KGFB szerződést.

Persze, a biztosítási évfordulótól a kivonás napja előtti napig meg kell fizetned a KGFB-t. Ehhez, egyeztetni kell a biztosítóval, ebben az esetben nem célszerű várni, míg elektronikus úton megkapják az értesítést a kivonásról, és ki tudja, mikor, mit reagálnak rá. Most, 20 napig még várják a befizetést.

A gépjárműadót (legalább a felét) épp most kellett befizetni. Ha kivonatod a forgalomból, nem tudom visszaigényelheted-e a túlfizetést? Azt tudom, hogy más adónemre átvezettethető a túlfizetés (ez most nem segítség), egyébként lehet, hogy majd a következő fizetnivalóba tudják be. Ezt is intézned kell.

Illetve, a helyzetre való tekintettel egyezkedhetsz a KGFB fizetési gyakoriság módosításáról – ahogy már szerepel válaszban -, ha meg tudsz egyezni havi gyakoriságról, az lényegesen kisebb aktuális fizetnivaló, igaz, néhány százalékkal növeli a díjat. Most, elvárható, hogy belátó legyen a biztosító; de tőlük függ. Általában, biztosítási év közben nem szokás fizetési gyakoriságot módosítani.

(Írod, hogy emelték a díjat. Mikor legalább 50 nappal a biztosítási évforduló előtt megkaptad a díjértesítőt, csináltál díjkalkulációt alkusz oldalon? Nem volt olcsóbb díjú biztosító, ahova átszerződhettél volna? Bár, ha volt is lehetőség, már mindegy.)

2020. márc. 20. 23:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!