Súlyadót még nem kaptam meg?
Gépjárműadó; a gépjármű hajtómotorjának teljesítménye és a gyártástól eltelt év alapján. Hacsak nem autóbusz, lakókocsi, lakópótkocsi, tehergépjármű vagy nyergesvontató, mert akkor valóban a tömege alapján állapítják meg a gépjárműadót.
↑ 1991. évi LXXXII. törvény a gépjárműadóról 6. §
Belföldi gépjárművek adója
Az adózó - az évközi adókötelezettség keletkezésének (változásának) kivételével - az adót a naptári évben félévente, két egyenlő részletben - végrehajtható okirat alapján - március hónap tizenötödik napjáig, valamint szeptember hónap tizenötödik napjáig fizeti meg.
↑ 2017. évi CL. törvény az adózás rendjéről II. AZ ÖNKORMÁNYZATI ADÓHATÓSÁGHOZ TELJESÍTENDŐ BEFIZETÉSEK B) Belföldi gépjárművek adója
Mivel március 15. munkaszüneti nap – ezévben még vasárnap is – az első részlet megfizetésének határnapja 2020. március 16.
Te dolgod, de én érdeklődnék az önkormányzati hivatalnál.
Február 21-én kaptuk meg a borítékot; a velem közös címen lakó fiam a gépjárműadóról és az iparűzési adóról, én a kommunális adóról; csekkekkel, de az én nevemen levő autóra nem volt gépjárműadó határozat se, csekk se. (Takarékosságból egy borítékban szoktak mindent küldeni az egy címen lakóknak.) Következő héten bementem: csodálkoztak, hogy nem volt benne; kiállítottak egy kézzel írt csekket. Kérdeztem, hogy a határozat? Azt nem tudták mégegyszer (?) kinyomtatni. Eszerint, ki lett nyomtatva, bizonyára más borítékjába tették. Vagy senkiébe, mert a faluban szokás szólni egymásnak és helyre-csereberélni a dolgokat.
Válaszban ott van a törvény, annak alapján ki tudod számolni az adót. Képen a vonatkozó rész: [link]
1.) A teljesítmény a FORGALMI ENGEDÉLY P.2 adata.
2.) A gyártási évet a JÁRMŰ TÖRZSKÖNYV tartalmazza. Kiszámolható, hogy 2020 a gyártási évet követő hányadik év, így megállapítható, hogy hány Ft/kW az adó.
3.) Az 1.) teljesítményt meg kell szorozni a 2.) Ft/kW értékével.
4.) A helyi önkormányzat gépjárműadó számlaszáma kideríthető. (Nálunk a település honlapján ott vannak az adónemek számlaszámai is. De a sok számmal való bíbelődés és tévesztés veszély helyett sokkal biztonságosabb a banki utaláskor beírni kezdeni a kedvezményezett nevét: településnév önkormányzat, és felajánlja a számlaszámait, csak ki kell választani.)
5.) Banki utalással megfizetheted az adót, netbank használattal is. (Mivel két egyenlő részletben is fizethető, március 15-ig elegendő a felét megfizetni.) Az utalás megjegyzés/üzenet/közlemény mezőjébe beírod a rendszámot, és azt hogy 2020. Ráadásul már a nap 24 órájában és minden nap, azonnal teljesítik az elektronikus utalást.
Mivel az adó január 1-én esedékes (igaz, a megfizetési határidő egy-egy felére március 15. és szeptember 15.), én minden évben január közepén kiszámolom és utalom az egész éves adót; akkor még messze sehol sincs semmiféle határozat. Ilyentájt csak mások nyűgjei emlékeztetnek rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!