Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Segitenetek higyan lesz olcsobb?

Segitenetek higyan lesz olcsobb?

Figyelt kérdés

3. Eve van jogositvanyom, es 2 eve van auto a tulajdonomban.

Elso evben egybol az en nevemre ment minden 93 ezret fizettem eves kotelezo biztositaskent. Tavaly megszivtam ugyanannal a biztositonal kellett maradjak ugyanugy 93 ezret fizettem egy evre. Ez evben idoben megkotottem az eves biztositast, valtottam 63 ezer lett volna de mivel interneten kotottem es irasban nem adtam be a felmondasomat tovabb futott a regi biztositonal a kotelezo ahol egy evre 103 ezret kertek volna tolem! Haromszor harom embernel jartam ez ugyben jogy megis miert ennyi nem okoztam balesetet, illetve nem fele ennyi biztositasra szamllok ugyannal a biztositonal de ez szamomr amegis vsak irrealis osszeg volt..

Dijnem fizetes miatt toroltettem is a biztositasomat igy visszamenoleg csak 17 ezret kell befizessek.

Ha uzemben tartot valtok akkor barhol megkothetem a biztositasomat, es erre szeretnek valami okos megoldast myen opcioval kothetnem meg a legolcsobban!

Akik szoba johetnek akar uzemben tartokent is az Edesanyam, (1967) Nagyapam (1938)

Kalkulatorok alapjan erdekes de Nagyapam adataira uzembentartokent ugyanannyi eves dij jott ki mint az en adataimmal! 🤔

En 1996-os szuletesu vagyok es no!

Koszonom a segitseget.

2019. szept. 30. 16:13
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mi a kérdésed valójában?

A biztosítási díjak számolásánál sok adatot figyelembe vesznek a biztosítók, többek között az üzembentartó életkorát is.

Tizen, huszon-éves fiataloknál magasabb a biztosítás összege, mint egy középkorúnál, de idősebbeknél újra elkezd emelkedni a díj összege. Ez még érthető is, hisz a fiatalok és az idősebbek esetében nagyobb a baleset okozások aránya (statisztika).

Tehát abban nincs semmi ördöngösség, hogy a nagyapád nevére kötött biztosítás drágább lenne, mint az édesanyád nevére kötött.

2019. szept. 30. 16:43
 2/4 A kérdező kommentje:
Itt az a kerdes hogy kikent jarok jobban amivel lehet varialni a koeexo biztositasnal! Pl uzembentartoit amsra iratom mint en vagy jogsi nelkuuli no vagy ferfi vagy soforkent dolgozo emberr evagy stb mi alapjan lehet olcsobb a biztim!
2019. szept. 30. 18:24
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nagyapáddal biztos nem jársz jobban, neki a kora miatt már évről-évre drágább lesz a biztositás.

A pontos adatokat te ismered, lehet a netrisk kalkulátorral kísérletezgetni, kinek milyen ösdzegeket dob ki, de néhány ezres miart nem.érdemes variálni.

Van költsége az üzembentartó behegyzésének is, illetve, ha nem a te neveden van a biztosítás, két év múlva ismét A0-ba leszel, és anikor előbb-utóbb ismét a nevedre kerül a biztositás, nem.lesz semmi bónuszod.

Az is szempont lehet, hogy aki belátható időn belül autót akar vásárolni, az nem biztos, hogy üzembentartóival akar "patronálni", viszont olyan is lehet, hogy van bónusza, de most nincs autója, neki esetleg bónusz megőrzést jelentene.

Távoli ismerőst, havert inkább ne vonj be, de csak te tudod felmérni a lehetöségeket.

Az a tiszta, ha a te neveden van a biztosítás, esetleg olyan családtag nevén, aki nem tervezi, hogy autója lesz.

2019. szept. 30. 19:22
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

▬ A # 1-es válaszoló tökéletesen leírta a díj – életkor összefüggést.

Azt részletesen leírtad, hogy két évforduló alkalmával sem váltottál, tudtál váltani sikeresen; te nem jártál el megfelelően. Ezzel nincs mit tenni.

A biztosítók – jogszabályi kötelezettség alapján – folyamatosan nyilvánossá teszik a díjaikat. Van nagyon sok korrekciós tényező, ami adott szerződőnél (személyes adatok, gépjármű adatok alapján) módosítja a meghirdetett díjat.

Vannak, amelyek helyben hagyják a meghirdetett díjat (1-es szorzók), vannak, amelyek csökkentik (1-től kisebb szorzók) és vannak, amelyek növelik (1-től nagyobb szorzók).

Így, ha például, egy adott biztosító meghirdetett éves díja 43 500 Ft, lehet, hogy van, akinek akár 21 200 Ft, és lehet, hogy van, akinek akár 125 000 Ft lesz az éves díja; vagy akár kevesebb is, vagy több is. Lehet, hogy senkinek sem 43 500 Ft lesz az éves fizetendő díja.

Az, hogy nem fizettek helyetted kárt, azt jelenti, hogy a bonus-malus rendszerben - amennyiben nem B10-es fokozatban voltál – egy fokozattal feljebb léptél. A magasabb fokozatnak kisebb a szorzója, ez tehát csökkenti a díjat, de eleve lehet a meghirdetett díj magasabb az előző évitől, és lehet, hogy más korrekciós szorzók vannak, vagy módosították az értéküket, és ez számodra kedvezőtlen lett; így nőtt a díjad.

Mehetsz 1000 x 3 emberhez is, beszélhetsz velük; ennyi a díj, így alakult. A kedvezőbb díj lehetőségét lehet kihasználni a biztosítási évfordulóra időben történő szerződésfelmondással, és más biztosítónál történő szerződéskötéssel.

Díjnemfizetéssel, nem te töröltetted a biztosítást, hanem jogszabály alapján, a fizetési kötelezettség keletkezésétől számított 60 napos türelmi idő elteltével, a biztosító törvényi előírás alapján szünteti meg a szerződést, díjnemfizetés miatt.

A türelmi időre – mivel fennállt a helytállási kötelezettségük – jogosultak az időarányos díjat követelni; ez az a „csak 17-ezer Ft”.

Nem tudom, hogy egyáltalán kötöttél-e már új biztosítást, de mivel díjnemfizetéssel szűnt meg a biztosításod - szintén törvényi előírás miatt - csak annál a biztosítónál köthetsz új szerződést, amelyiknél így szűnt meg a biztosításod.

A dínemfizetéssel megszűnést követő naptól, az adott autóra történő új biztosítás kötéséig minden napra, számodra, fedezetlenségi díjat számolnak fel; ezt központilag nyilvántartják. A napi díj az autó motorjának teljesítményétől függ; 2019-ben ez napi 460 Ft-tól napi 1030 Ft-ig terjed. Ezt akkor kell megfizetned, ha 5 éven belül kötsz új szerződést; a szerződő biztosítónak az első esedékes díjjal együtt kell beszednie. Ha nem kötsz több szerződést, vagy 5 év eltelte után kötsz, akkor már nem kell megfizetni a nyilvántartott fedezetlenségi díjat.

Te, mint a törzskönyvvel rendelkező tulajdonos – persze a másik fél belegyezésével – átadhatod az üzembentartói jogot. Ezt kormányablakban, okmányirodában lehet intézni. Egyenesági rokonság esetén (a szülő, nagyszülő, egyenesági rokonok) nem kell átruházási illetéket fizetni; új üzembentartó esetén senkinek sem kell eredetiségvizsgálat; csak az új forgalmi engedély 6-ezer Ft-os illetékét kell megfizetni. Ennek intézéséhez az is szükséges, hogy a leendő üzembentartó rendelkezzen KGFB szerződéssel, de legalább szerződésajánlattal.

Szó sincs arról, amit írtál, hogy „Ha uzemben tartot valtok akkor barhol megkothetem a biztositasomat”. Az új üzembentartó kötheti meg, neki kötelezettsége is, ahogy a biztosítás díjfizetéssel történő fenntartása is. Ahogy ő lesz a gépjárműadó alanya, és ő kapja az esetleges olyan közlekedési bírságokat, ahol nem történik meg megállítással a vezető személyének megállapítása; illetve ő kapja az esetleg meg nem fizetett parkolási díj, úthasználati díj esetén a pótdíjazást is.

Ez bizonyos értelemben csapda is, hiszen ha 2 éven belül nem kötsz biztosítást, elveszted a bonus-fokozatod, biztosításkötéskor A00-ból indulsz, ahelyett, hogy évente javítanád. És, ha úgy adódik, akkor így kell biztosítást kötnöd, és várhatóan évről-évre magasabb díjak lesznek.

(Csak felvetés: édesanyád és nagypapád esetén A00-al számoltál? Gondolom, nincs 2-éven belül szabályosan megszűnt biztosítással, magasabb bonusú biztosítás-besorolásuk, úgy, hogy most nincs szerződésük; mert náluk nem a te bonus-fokozatod számít.)

▬ Egyetértek a # 3-as válasz írójával: a „variálás” lehetősége nem túl nagy körben lehetséges; és vannak kockázatai.

• Az, hogy milyen adottságok (nem, kor, lakóhelycím, biztosítási előélet stb.) milyen hatással vannak a biztosítási díjra, így, csoportosan és általánosan nem állapítható meg. Egyenként ki kell számolni.

Az általad a # 2-es kommentben felsoroltak közül a jogsi nélküli az, ami díjnövelő, de az a személy, egyéb adottságai miatt, lehet, hogy így is alacsonyabb díjú biztosítást köthet, mint akinek van jogsija. Az, hogy nincs jogsija, csak egy tényező, sokból.

A sofőrként dolgozó, semmit sem jelent. A te autód üzembentartójaként nem hivatásos sofőrös használati módokat fog megadni; ha mégis, akkor az aztán jó nagyot emelne a díjon. Normál használati módoknál mindegy, hogy amúgy, más járművel, sofőrködik.

• Ha nem egyeneságbeli rokon lenne az üzembentartó (szülő, nagyszülő, dédszülő stb., vagy gyerek, unoka, dédunoka stb.), akkor az üzembentartói jog átadásához illetéket kell fizetni: az autó adás/vételekor előírt illeték 1/4-ét. A díj a jármű hajtómotorjának teljesítményétől és a jármű gyártási évétől számított korától függ.

• Ha, akinek átadod az üzembentartói jogot, már másik autó üzembentartója (akár egyben tulajdonosa is, akár nem), akkor másik, és minden további autónál A00-ról indul, hiába van a másik autójával B10-ben. Tehát, a tiéddel is.

• Idegennél, kérdés, mennyire bízik benned. Hiszen rajta fogják követelni a biztosítás díját, a gépjárműadót, az esetleges bírságokat, pótdíjakat. Meg nem fizetés esetén akár az emeltet, illetve behajtást, végrehajtást foganatosíthatnak vele szemben. Ha valaki ilyet vállal, nagyon kell, hogy bízzon benned, vagy tájékozatlannak kell lennie.

És itt is marad: ez inkább csak ideiglenes megoldás, de nem jó: később visszaüthet.

Egyébként, az, hogy eltér a tulajdonos és az üzembentartó, díjnövelő tényező.

2019. szept. 30. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!