Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Másnak is így tanították a...

Másnak is így tanították a tolatva parkolást?

Figyelt kérdés

Tanulóvezető vagyok, és párhuzamos parkolásnál, mikor betolatok, úgy magyarázta az oktató, hogy mikor elhagyom a másik kocsi végét, akkor először 3/4-et tekerem a kormányt jobbra, aztán ütközésig tekerem, mikor 45 fokban állok a másik autóhoz képest, akkor egyenesbe talán?

mikor a kocsi kilincse a másik autó lámpáján van, meg egyenesbe hozom?

nem tudom, másnak mintha sokkal kevesebb lépésből kéne betolatni.

aput kérdeztem, azt mondta, ő csak nézi tükröt stb. , sose foglalkozott ilyenekkel...

rohadt komplikáltan magyarázta az oktatóm.

2019. jún. 24. 19:19
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld meg a tükörből való tolatást. Előbb utóbb úgyis megkell tanulni és sokall jobb , könyebb vele a tolatás.

Látnod kell hogy hogy mozog az autó, hogyan kanyarodik a többihez viszonyítva.

Gondold el hogy ha előre is úgy tanítanák a kanyarodást hogy először lassan szedd alá balra egy egész fordulatot, majd még egy kicsit , aztán már csak lassan vissza felé kell tekerni a kormányt.

Na ez is baromság lenne, mint írtam látni kell és érezni az autót.

2019. jún. 24. 19:33
 2/9 anonim ***** válasza:

Nem. Tükörből. Persze így könnyű, de a való életben, ahol két sorban állnak az autók, kicsi a hely, ott azért észnél kell lenni. Talán erre a tolatva parkolásra lesz a legtöbbet szükséged az életben.

Amúgy minden fejben dől el. Állj meg egy áruházi parkolóban és nézd, mások hogy csinálják. Meglátod nincs mit szégyellned.

Csak állj, és figyelj. Lehetőleg sok tolatást nézz meg. Megéri.

2019. jún. 24. 19:35
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
ez fa szság hogy ekkor meg akkor tekerd mert másik autóban már nem működik én is így szoptam be miután meglett a jogsim kínkeserves lett a parkolás még nem tanultam meg mára meg már beállok mindennel mindenhova de pl ha még csak 1-2x megyek egy autóval lehet szükős helyen kiszállok megnézni hogy mennyi hely van azt annyi
2019. jún. 24. 19:42
 4/9 anonim ***** válasza:

Nekem az oktatóm elég jól elmondta az alap dolgokat, ami "örök érvényű". Persze bizonyos szintig autó függő a dolog.

Plusz ez az a dolog aminek az elméletéhez kell a gyakorlat és az adott helyzet is. Az én értelmezésemben például a "kocsi kilincse a másik autó lámpáján van" azt jelenti, hogy már neki mentél. Ehhez ismerni kell az oktató tematikáját.

2019. jún. 24. 19:46
 5/9 anonim ***** válasza:
2019. jún. 24. 22:42
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

18 éve voltam tanuló, szóval nem feltétlen emlékszem jól az oktatóm minden szavára, de én így csinálom:

1. Megállok azzal az autóval párhuzamosan, ami mögé szeretnék beparkolni. A két autó hátulja legyen kb. egy vonalban (vagy én lehetek egy picit előrébb is), és annyi oldaltávolságot hagyok, hogy kényelmesen ki lehessen szállni az autómból jobb oldalról.

2. Hátramenetben, a kormányt jobbra húzva, lassan tolatok addig, amíg az én autóm bal hátsó sarka, és a mögöttem álló autó a bal első sarka párhuzamost alkotnak az út hossztengelyével, és elöl pedig van annyi hely, hogy ha elkezdem visszafelé szedni a kormányt, akkor sem kaszálom el az előttem állót.

Ez a legnehezebb, és az egésznek a kulcsa is egyben. Ha ugyanis sokat fordítok a kormányon, túl hamar bemegy az autó hátulja, így az eleje a balra kormányzáskor nem fog beférni. Ha viszont keveset fordítok a kormányon, akkor pedig nem fog az autó hátulja kellően közel kerülni a padkához, mikorra el kellene kezdeni visszafelé szedni a kormányt. Ilyenkor párhuzamos lesz ugyan az autó az úttest szélével, de kintebb lesz, mint a többi parkoló autó.

A kormány jobbra tekerésének mértéke ilyenkor természetesen menet közben változik, mivel lehetetlen kitalálni azt a fix kormánypozíciót, amelyben egyből bemegy az autó a megfelelő helyre. :)

3. Mikor az én autóm bal hátulja és a mögöttem álló autó bal eleje párhuzamos az út hossztengelyével, akkor balra tekerem a kormányt (a jobbra tekerés mértékéhez képest sokkal többet), miközben figyelem, hogy az eleje is beférjen, és a mögöttem állónak se menjek neki.

Azért kell balra sokkal intenzívebben tekerni a kormányt, mert ekkor már sokkal rövidebb utad van egyenesbe hozni a kocsit, mint amennyi utad volt jobbra tekeréssel egy vonalba hozni a két autó sarkát az út hossztengelyével.

Azért nehéz a balra hátra tolatva parkolás, mert ehhez már érezni kell, hol vannak az autó "sarkai", ezért is szokták ezt a manővert a rutin legvégére hagyni. Szóval ha nem megy rögtön, nem szabad feladni. Rengeteget kell gyakorolni, és egyszer majd ráérzel.

2019. jún. 24. 23:47
 7/9 anonim ***** válasza:

nem emlekszem mar hogy tanitottak mert olyan regen volt de nekem az mindig segitett, hogy a parom vagy haver, odaalt a kocsi elejehez, en pedig mentalisan lefotoztam, hogy hol a kocsi jobb eleje

ugyanezt a jobb hatuljaval, tukorbol es hatrafordulva is tobbszor 'lefenykepeztem' magamnak a kepet, hogy megtanuljam, hogy hol a kocsi eleje/vege, innen pedig mar konnyu a tolatva parkolas mert "latod" lelki szemeid elott, hogy hol a kocsid

;)

2019. jún. 25. 00:38
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerencsére nekem normális oktatóm volt, és nem ilyen hülye támpontok alapján tanított, hanem rendesen megtanított, hogy érezzem az autót, és tükörből figyeljem a dolgokat. Ennek köszönhetően bármilyen autóba beülök, elsőre beállok vele bárhova. Az, hogy a kilincset, meg a lámpát, meg a nemtommit figyeld, ez a gyakorlatban egyáltalán nem működik.
2019. jún. 25. 16:03
 9/9 A kérdező kommentje:

most voltam azóta vezetni, és megjegyeztem :D

amikor elértem a másik kocsi végét tolatva (egy vonalban van a végük), akkor alászedem.

45 foknál egyenesbe.

amikor a belül a kocsi kilincsét a másik autó autó hátsó lámpájánál látom, akkor másik irányba szedem alá :D

2019. júl. 1. 07:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!