Elektromos kézifék menet közben miért nem működik?
Alapvetően rögzítőféknek van szánva. Azt tudja is.
És ezzel a kézifékkel biztos nem történhet ilyen baleset:
A barátnő besokallt a motorossal versenyezni akaró pasijára, és berántotta a kéziféket 100++ km/h tempónál.
Aztán egy kicsit összekarcolódott a kocsi teteje...
Rögzítőfék a becsületes neve, vagyis az álló jármű rögzítésére használható. Mozgó jármű megállítására az üzemi fék (lábfék) használandó.
Vészhelyzetben (ha az üzemi fék nem működik), akkor használható vészfékként, ehhez hosszan kell lenyomni/húzni.
A kérdésre válaszolva:
Azért nem működik menet közben, hogyha véletlenül benyomnád, akkor ne kerülj balesetveszélyes szituációba.
A hagyományos kéziféket nem lehet véletlenül behúzni, de egy ilyen gombot simán be lehet nyomni véletlenül.
Hosszan nyomásnál (vészfékezés) is csak szépen fékezi le az autót, tehát nem olyan, mint egy hagyományos kézifék, amit ha tökig behúzol, akkor blokkolnak a hátsó kerekek.
Gondolom biztonsági okokból van így. A kézifék elsősorban nem lassításra való, hanem rögzítésre. Ha menet közben behúzod, az teljesen beblokkol, ami nagyobb sebességnél eléggé balesetveszélyes.
Nekem is elektromos kézifékem van. Lépésben gurulva egyszer kipróbáltam, hogy megnyomtam a gombot. Nálam beblokkolt azonnal. Nagyobb sebességnél nem mertem még kipróbálni, nem is szeretném.
Leparkolásnál pedig húzd be! Azért van, és máris nem gurul el az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!