Nagyon nagy bajt csinálhattam hogy hazajöttem úgy hogy égett folyamatosan az olajnyomás jelző lámpa?
Jót nem tettél vele, az biztos... azt meg nem tudjuk, hogy mérhető mértékben kárt is okoztál a motorban.
Megfelelő kenés nélkül gyorsabban kopik, egy szint után be is sül a motor, bár ahhoz több kell, mint néhány kilométet megtenni normál olajszint alatt, de miért jó neked a határokat feszegetni?
Másik kérdés:hová lett az olaj?
Folyamatosan ette eddig is,és rá se néztél, vagy mostanság történt valami?
Az olajnyomás lámpa az, ami ha kigyullad, egy métert sem megyek tovább.
Gondolom van a motorban lévő olajból félretéve, töltsd fel, aztán meglátod.
Vagy igen vagy nem...
Nekem amikor kiírta,hogy ellenőrizzem az olajszintet az -1 liter hiány volt elvileg, azt már nem tudom,hogy az olajnyomás lámpa is világítani kezdett akkor vagy nem, egyből félre álltam és hívtam ismerőst hozzon olajat. 9 km lett volna hazáig,de annyit se mertem vele menni.Másnap már ment is a szerelőhöz, örültem,hogy olcsón megúsztam mert szépen lassan szivárgott el az olaj amit azért se vettem észre mert füves helyen parkolok vele.Azóta azért mindig van 1 liter olaj az autóba,hogy nyugodtabb legyen a lelkem.
Egy esetben nem tettél kárt: ha az olajnyomásjelző jeladó ment tönkre, de ennek kicsi az esélye.
Ha nincs meg a kellő olajnyomás, akkor a csapágyak nem olajfilmen siklanak, hanem "fém a fémen" surlódás alakul ki, ami jelentősen koptatja a felületeket. Mivel valamennyi olaj még volt, a keletkezett fémport valószínűleg magával vitte az olaj, és az olajszűrő megfogta.
Ugye nem kis fordulaton erőltetted, ötödikben, ezerkétszázas fordulatszámon? Ilyenkor a közepes fordulatszám (2-3000 között) kis terheléssel a legkevésbé káros. Magasabb fordulaton az olajszivattyú abból a kevés olajból is nagyobb nyomást tud csinálni.
Azt lehet mondani, hogy a világító olajlámpával megtett kilométereket szorozd meg ezerrel, kb. ennyivel öregedett a motor kopás szempontjából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!