Felelőtlenség a pénzed több, mint felét egy kocsira költeni?
26 éves férfi vagyok, és én is, mint a férfiak többsége, ha tehetné, egy szép kocsi gazdája lenne.
Az anyagi meg is lenne rá, viszont nagyjából az összes pénzem felét elvinné. És ugyebár egy autó folyamatosan veszíti az értékét használata során. Arról nem is beszélve, hogy bármikor totálkáros lehet, ami viszont lenullázza. Így hát ezen elgondolkodva, bizonytalan vagyok, hogy egyáltalán megéri-e, illetve, hogy ész szerű döntése lenne-e.
Másik tényező még, hogy nincs saját lakásom, albérletben lakom. Jó lenne lakásra is spórolni. Ám bár ebben az országban, ezek az árak mellett felejtősnek hiszem, hogy valaha is lesz lakásom.
Ti hogy vagytok evvel? Mennyit szántok egy kocsira, ami végülis csak egy eszköz?
Minket a szószoros értelemben lenullázott, amikor 2 millióért megvettük a Toyota Prius-t. Igen, ám de az azelőtti évben vettünk lakást (hitelmentesen) és abban az évben megszületett a lányom. Eltelt 1 év és a 0 forintból lett több, mint 5 millió forint megtakarításunk.
Ha a példámból indulsz ki, akkor igen csináld. De mennyit is keresel havonta? Mennyit tudsz félretenni? Van egy ökölszabály, amely azt mondja, hogy maximum 6 havi jövdelemből vegyél autót. Én inkább kevesebbet mondanék.
29F
Hát én is így voltam meg kb az összes haverom.
Volt aki új autót vett volt aki a bankba rakta és eléldegél panelban jók lesznek a milliók öreg korban.
Én vettem egy olcsó házat és felujítottam. Most ha akarnám kb 3 milliós haszonnal tudnám eladni, de nem akarom. Mivel nekem az autó arra kell hogy kényelmesen elvigyen A-bol B-be ezért egy 13 éves Scéniccel járok.
Ha nincs olyan családi háttér ahonnan mindent megkapsz (kívánt kocsi, ház), akkor magadban kell tisztázd hogy mire van szükséged és ezekhez felállítani egy sorrendet.
Nekem is fontos az autó, fontos hogy jól érezzem magam benne, hogy tetszen és visszanézzek rá ha leparkolok, de nálam ez nem az árában mutatkozik meg, nem fontos hogy más azt lássa milyen jól megy nekem a szekér. Én egy akkor még 16 éves, 400ezres autót vettem. 4 év alatt az ízlésemre alakítása kb 400-500ezerbe kerül, ezt mind türelmesen átgondolva, kivárva a jó vételeket, apránként csináltam. 2 éve semmit nem alakítottam rajta, most 22 éves és tökéletesen érzem magam benne, nincs szükségem jobbra.
Közben tettem félre a házra, így összegyűlt 5millió a "beugróra", a többi hitel (olcsóbb havonta mint a korábbi albérlet). Ott volt zsebben az 5millió, de egyáltalán nem éreztem hogy nekem ezt egy jobb autóra kellene költenem.
A lényeg, hogy autómániásként is megoldható hogy jól érezd magad az autódban de mégse emésszel fel a pénzed nagy részét, egyszerűen nem a presztizst, árat, évjáratot, lóerőt kell előtérbe helyezni.
Nem tudom hogyhogy mit jelent a pénzed fele. 2 millió? 4? 10?
Mennyit keresel?
Ezek nélkül nem igazán lehetne erre válaszolni. Én 26 éves vagyok, van nagyjából 7 millió megtakarításom, ennyiből kihozhatnék szalonból egy majdnem kompromisszum mentes autót, vagy 4-5-ért egy frankó használtat, de egyszerűen nem merem és egyelőre megoldható az életem nélküle. Egyszerűen nem hagyja a lelkiismeretem hogy ennyi pénzt kiadjak egy autóra, amíg nincs lakásom, vagy valami más biztos pont az életemben. (Persze vehetnék valami használtat 1-2 millióért is, de annyira meg nem értek hozzá, hogy ne fürdessenek be.)
Én ugyanennyi idős vagyok, 8M megtakarítás mellett sem merem bevállalni egy sportmotor vételét, jogsim meg van rá, de sosem volt nagy gépem. Ahogy neked is az ingatlan a fő szempont, úgy nekem is ez az elsődleges, ami viszont leredukálná a további gyűjtögetéssel járó 5-7 évet, az egy külföldi meló lenne, na az sokat lendítene a dolgokon így viszonylag 35 éves koromra meg lenne mindkét elképzelés.
A motor mostani értéke közel 4M forint lenne, 2 évesen extrákkal, tehát ennyibe lenne ha most megvenném, persze nem ragaszkodom ehhez az évjárathoz, amiket most dobnak piacra, lehet abból választok majd.
Az autót még kihozom úgy hogy ne befolyásolja a távlati dolgokat. Amire szüksége van az megkapja, tehát váratlan dolgok nem adódtak az évek alatt.
Mennyi idő alatt gyűjtötted össze azt a pénzt?
Én 27 vagyok és sajnos az összes félretett pénzem 4.2 millió, de ezt majdnem 6 év alatt gyűjtöttem össze úgy, hogy a szüleimnél élek... Pedig diplomás vagyok.
Az tuti, hogy sosem lesz lakásom, házam, de nem költeném ennek a pénznek a felét autóra.
Én nagyon max. 1 milliót költenék rá...
Nem tudom, hogy nálad mekkora összegekről van szó, de albi mellett szerintem próbálj minél kevesebbet elverni erre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!