Ha valaki előre eltervezi, hogy automata váltós autót akat venni és vezetni, akkor a jogosítványt is automata váltós autón csinálja?
Vagy megtanítják manuális váltóval rendelkező autón is vezetni, és utána meg megtanulja az automata váltós autót vezetni?
Akinek "manuális" jogosítványa van, vezethet gond nélkül automatát, vagy érdemes átállás előtt megtanulni az automata váltós autót is vezetni?
Vagy nincs sok különbség a kettő között?
Automatát mindenki tud vezetni, csak folyamatosan észben kell tartani hogy ne keressük feleslegesen a kuplungot és ne nyúlkáljunk a váltó felé. Meg ha D-ben hagyjuk akkor tapossuk a féket, mert különben elindul sík úton is az autó.
Lehet automatán tanulni és vizsgázni, de egyáltalán nem ajánlott. Az oktatók is mindig ajánlják hogy inkább manuális kocsin tanuljon az ember (ahol én tanultam az automata nem is volt opció, nem volt ilyen autója egyik oktatónak sem), mert kitudja hogy nem-e kell majd neki valamikor a jövőben manuális váltós autót vezetnie. És ha kell, akkor meg automatás jogsival azt nem fogja tudni megtenni. Nem feltétlen azért, mert nincs gyakorlata, hanem mert a törvény is tiltja.
Nem nagy kunszt a váltás meg a kuplungolás, legtöbben simán meg tudják tanulni pár óra alatt.
Egyébként én olyan embert még nem láttam, aki már a jogsi megszerzése előtt tudta volna hogy automata váltós autót akar venni. Ilyenkor még nem igazán értenek az autókhoz így nincs mi miatt vonzódjanak az automatához, ha viszont érdeklik az autók akkor meg épp hogy undorodni fog tőle.
Automata váltón mit sze3retnél külön megtanulni?
Kormányozni ugyanúgy kell, a sebességváltást végzi he4lyetted az automatika, ezért a kuplung pedál hiányzik, gáz adásra gyorsul az autó, fékkel lassítható - ezen nincs nagyon mit megtanulni, talán csak meg kell szokni annak, aki manuális váltóhoz van szokva, hogy nem kell menet közben a sebességváltót babrálni.
Van néhány szabály, amit megint nem szükséges külön gyakorolni, pl, hogy rövid idejű megállások eseté nem kell kivenni sebességből, fékezve áll az autó.
Jogosítványt érdemes a korlátozás nélkülit megszerezni, de aki úgy dönt, hogy neki elég az automatára korlátozott, azzal sincs gond, ha nem kerül olyan helyzetbe, hogy mégis kellene manuális váltósat vezetni (abban az esetben levizsgázhat manuálison)
"Egyébként én olyan embert még nem láttam, aki már a jogsi megszerzése előtt tudta volna hogy automata váltós autót akar venni. Ilyenkor még nem igazán értenek az autókhoz így nincs mi miatt vonzódjanak az automatához, ha viszont érdeklik az autók akkor meg épp hogy undorodni fog tőle."
Vannak ilyenek, az utóbbi években egyre több az automata váltós autó itthon is, és ahol a családban van automata, és esetleg manuális is, nem biztos, hogy a "váltás jelenti a vezetési élményt" alapon akar majd autót választani az illető.
Ezzel együtt, ha nincs nyomósabb ok, érdemes manuális váltón tanulni, vizsgázni, de pontosan azért, mert egyre több az automata váltósból is a választék, vannak olyanok, akiknek elég az automatára korlátozott jogsi... kevesen vannak, de ők nem is akartnak manuálisat vezetni.
Manuálison tanultam azonban az élet úgy hozta, hogy automata volt az első autóm.
A céges manuális viszont saját felhasználásra csak automatát vennék annyira kényelmes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!