Aksi csere? Tegnap estére teljesen feltöltöttem az aksit 12,78 multiméterrel ma reggelre 12,5 volt, bármikor ha mértem 12,2-12,4 között mozgott. Volt olyan ha ráindítoztam elhalványultak a műszerfali fények.
Ez alapján még nem feltétlenül rossz.
Ha nagyon aggaszt, akkor vidd el autóvillamosságishoz, ott van olyan műszerük, amivel meg tudják mérni.
De ha indít akkor jó.
A 12.2 V az jó.
Közvetlenül töltés után rámérni nem jó, mert nem reális az érték. Valóban mérhettél 12,78V-ot, de érdemes várni 1 órát ilyenkor. Ha reggel 12,5V-ot mértél, az teljesen rendben van, normális értéknek számít.
(bár örök igazság, hogy csak terhelés-vizsgálattal lehet megsaccolni a valódi állapotot).
"teljesen feltöltöttem az aksit 12,78 multiméterrel"
Már ez a mondtam sem igaz. 13,8 Volt körül (vagy fölött) tekintünk egy aksit teljesen feltöltöttnek. Próbáld meg feltölteni rendesen. Ha sikerül, és tartja is a feszültségét, akkor kezd el használni az autót. 1-2 nap múlva mérj rá ismét, és ha megint lecsökkent, akkor az autóban van a hiba nagy valószínűség szerint. Ha már külön sem sikerül feltölteni az aksit, akkor valószínűleg tényleg hibás.
Lehet az akksi gyengélkedik már de lehet a töltés nem elegendő a kocsiban :)
Nekem egy 100aH-s akksi van, nagy köbcentis dízel, jó nagy önindítóval...
Tettem bele egy Ebay-es voltmérőt ami egyfolytában mutatja az akksi feszültségét.
Menet közben feltűnt, hogy "nagyobb" fordulaton 3500körül kigyulladt a műszerfalon a töltésjelző és a műszer is visszaesett 12.5 voltra kb... de menet közben is "csak" 14.1 vagy 14.2V volt meg...
2-3 hét kellett és le is merült az akksi :)
Szóval a legjobb lenne egy full feltöltés után betenni az autóba és elmenni egy szervízbe hogy nézzenek egy terheléses mérést, ott kiderül, hogy az akksival van-e gond vagy esetleg a generátor vagy esetleg valami leszívja ha áll az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!