Motorosok! Mennyi a megfelelő guminyomás? Mikor kell mérni? Kinek van igaza?
Dodor szerint a gyártók nagyon magas értéket adnak meg, melegen kell mérni, a hátsó gumiba elég 2-2,1 bár, az elsőbe 2,2.
Valaki viszont azt írta, hogy hidegen kell mérni, és a gyártók a minimum értéket adják meg, ami utassal vagy csomagokkal több lehet 0,2 bárral.
Kinek higgyek? Dodor nagy kedvencem, szeretem a videóit, a tesztjeit, sok jó tanácsát fogadtam már meg, bízom a hatalmas tapasztalatában, de most tanácstalan vagyok, mert évtizedek óta gyári guminyomásra állítom, és mindig hidegen mérem.
Amúgy elöl 2,5, hátul 2,9 bár a gyári nyomás. Most engedjem le a nyomást Dodor tanácsára?
Ti hogy méritek, és mennyire nyomjátok fel?
Nekem is sokkal keményebb de alapból nem gyorsasági motor súlyú a motorom illetve sokszor viszek utast.
szerintem elég alacsony amit mond de persze neki lehet az vált be, de nem mindenki teszi be 180-200al kanyarba a motort így szerintem annyira nem befolyásol.
kb 2,4-2,5 bőven jó nyomás hátul.
de amúgy teszteld ugyan azon a szakaszon a különböző nyomásokat.
lehet venni kis lábbal taposós, nyomás mérős pumpát, azzal menetközben is variálhatod a nyomást és megkeresheted hogy akár meleg gumival hogy érzed a legjobbnak.
Akkor hidegen 10 százalékkal kevesebbre állítom, és egy ideig úgy járok vele.
Köszönöm a válaszokat!
A könyvében annyit írnak róla, hogy hidegen kell mérni, minimum 3 óra állás után, és így kell elől 2,5 , hátul pedig 2,9 bárnak lenni, és legalább havonta ellenőrizzük a nyomást, és minden indulás előtt szemrevételezzük a gumikat. Motoroztam egy keveset, és egy benzinkútnál megmértem melegen, így hátul 3 bár volt, azt leengedtem 2,7-re. Sok változást nem tapasztaltam, bár én se csúszáshatáron koptatom a lábtartót, ahogy Dodor szokta. Egy ideig így használom, aztán ha jobbnak érzem, akkor maradok ennél. Amúgy ritkán viszek utast és/vagy sok csomagot, plusz én is csak 60 kiló vagyok, úgyhogy elég lehet ez is. (Honda CBF 600 S)
Neked is köszönöm a választ!
Én a 2,9et keménynek gondolom, nagyjából 30-35kilóval vagyok feletted (228kg motor, 80kg én).
2,4el járok hátul hidegen mérve.
Ha egy ideig egyenesen mész akkor amúgy eleg jól meglátni a gumin hogy mennyire tud terülni vagy csak a közepén pár centit koptatsz.
Igaz egy függ gumi típustól is az enyém kicsit hegyesebb. 190/50 r17 M pilot power 2ct egy M road 4 vagy 5 már más profil.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!