Keréknyomás - mi az igazság? Mennyire kell fújni?
Sokféle információm lett hirtelen a témáról, amik ütik egymást :)
Az új autómat gyárilag nagyobb kerékkel kértem, mint a széria kerék.
Az autón lévő táblácska szerint 2,2 bar a jó. (a táblán nincsenek gumiméretek, csak egy érték)
Egy külföldi oldal szerint ehhez az autóhoz, ezt a méretű kereket 2,3-ra kell fújni.
Gyárilag 2,45-re fújták
Egy gumis azt mondta, nem számít a gumiméret, mert csak az autó súlya a lényeg és bármilyen méretű gumi is van rajta, a táblácskát kell figyelembe venni.
Ehhez képest a régi autómban a matricán 4 gumimérethez közöltek adatokat.
Most akkor számít a gumiméret vagy nem?
Hány bar eltérés károsítja idő előtt a gumit?
Az autó 1270 kg
215/55 R17 gumi van rajta
2,2 vagy 2,3, semmit nem jelent.
Nyugodtan told az utóbbira, baj nem lehet.
2,5-öt fújj bele, az a tuti.
Egyébként vigyázz mivel fújod, nekem volt egy rossz pisztolyom például, ami rosszul mutatott. 3 barnál még láthatóan kevés volt a levegő benne, de gondoltam többet nem fújok bele, ez biztos ilyen. Szervízben kiderül, hogy 1,5 bar volt az valójában.
2,30 vagy 2,45 az édes mindegy. A lényeg, hogy ne fújd 3,0 barra, vagy 2,0 alá. De egy-két tized nem oszt, nem szoroz jelentősen.
A másik, amit előttem írtak, hogy ezek az olcsó mérők, nem precíziós kalibrált mérőműszerek. Sinán csalnak több tized bart is. Tapasztalatom szerint még a TPMS szenzorok sem adnak halál pontos értéketeket.
Nem, valóban nem adnak teljesen pontos mértéket, ha ugyanazzal a pisztollyal felfújom ugyanarra az értékre a kerekeket is 2 tized eltérés szokott lenni a műszerfalon.
Gyárilag felfújták 2.45-re -> nyomásmérő toleranciájának betudható. Lehet neki ennél az értéknél mutatott 2,2-t, ami a tiéden már 2,4. Simán elképzelhető. Ahogy pedig előttem mondták, 2.2 és 2.3 közt semmi különbség használat szempontjából.
Köszönöm a válaszokat.
Benzinkúton szoktam fújni. Van egy digitális (olcsó) nyomásmérőm, az ugyanazt mutatja, mint a kutakon a pisztoly. Arra hagyatkozom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!