A jobb kormányos autókban is a vezetőülés jobb oldalán van a kézifék?
Miért szerinted a váltó is az ajtó és az ülés között van?!
Gondolkodj már kicsit
Nem.
Csak a kormányt és a pedálokat rakják át a jobb oldalra, minden más (váltó, kézifék) marad a helyén.
Váltó, kézifék ugyanaz kint a balkormányosban, esetleg apró változtatásokat eszközölnek.
Pl egyes autóknák a váltókar kicsit a sofőr felé dől, illetve ugyanígy a kézifékkar is be lehet döntve/a középső box sofőr felöli oldálra lehet rakva.
Az autóknák ahol teljesen szimmetrikusan van megoldva, ott egy csavar különbség sincs a bal- és a jobbkormányos verzióban.
Általában középen van a kézifék, ugyanúgy, mint a balkormányosokban. Viszont most meg fogsz lepődni: van olyan jobbkormányos autó, amiben jobb oldalon, a vezetőülés és a küszöb között van a kézifék. Ezt én még csak Lotus Esprit-n láttam, de azt olvastam, más brit gyártók is használták a megoldást. Olyannyira ragaszkodnak hozzá, hogy létezik balkormányos Esprit is bal oldali kézifékkarral.
S hogy miért nem zavarja őket? Nagyon egyszerű a válasz: az ilyen kézifék felhúzott állapotban old, leengedve fékezi a kereket. Vagyis mikor az álló autóba szállsz be, simán átléped, mert a küszöb mellé (vagy a küszöbre) simul, majd elinduláskor felhúzod. Menet közben, zárt ajtónál nincs útban, megálláskor megint lenyomod, nem okoz problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!