Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az imént majdnem ütköztem...

Az imént majdnem ütköztem valakivel, ki volt a hibás?

Figyelt kérdés

Itt az ábra: [link]

A kép jobb alsó sarkában egy nagy bevásárlóközpont van, ennek a jobb és a bal oldalán is egy-egy mellékút.

A nagy átlós rész a főút, és ezekről a mellékutakról kilehet térni a főút akár a jobb akár a baloldali sávjába.

Én vagyok a kék szinnel jelölt autós, egy jó darabig vártam, mig szabad lesz az út és kitérhetek balra. Majd érkezett a zöld autós, az is jelzett jobbra. ( igazából nem értem miért nem tért be mellettem vagy utánam) Majd ő intett a kezével, hogy menjek, fentről szabad is volt a sáv, illetve ahogy a zöld autó állt én nem láttam, hogy a mögötte levő piros nem áll meg, és az előzésébe kezdett. Szóval én épp tértem ki, az pedig előzte a jelző kocsit, és a sárga csillaggal jelölt részen majdnem ütköztünk.

Nem tudom már, hogy a piros autó mellett folytonos csik volt-e, de minden eddigi helyen úgy láttam, hogy ahonnan kitérhetnek autók, ott nem szabad előzni.

Ki volt itt a hibás és mire figyeljek máskor a legjobban?

Tanácsokat kérek, nem letolást. Másfél éve van jogsim, azóta szinte napi szinten vezetek, mindig nagyon figyelmes voltam akár itt a városban,akár hosszú úton.

22n

2019. márc. 21. 08:23
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
#7 de, a zöld autó dönti el, amennyiben lemond róla.
2019. márc. 21. 13:07
 22/28 anonim ***** válasza:
55%

Nekem volt egy balesetem 1-2 éve.

Ki akartam előzni egy mogorhibás cigót szembe kanyarodó sávban, tehát záróvonalon. Ő közben úgy döntött, hogy befordul balra egy földútra és belém jött.

A helyszínelő megmondta, hogy engem fog kihozni hibásnak mert záróvonal volt meg előzni tilos. Hiába szajkózza mindenki, hogy az "egyenesen haladónak van elsőbbsége".

Igaz, nem lett belőle semmi mert a cigók leléptek, a kocsi meg át se volt íratva, nem volt biztosítása, műszakija, stb, míg őket keresték, az én ügyem elévült.

Tehát szerintem is a szabálytalan előző/kerülő lett volna a hibás, esetleg 50-50%.

2019. márc. 21. 13:34
 23/28 anonim ***** válasza:
80%

Istenem mennyi "profi" van itt a GYIK-en....

A piros lett volna a hibás mert záróvonalon előzte meg a zöldet.

A zöld lemondott az elsőbbségéről amit már vissza nem vehet.

Te éltél az elsőbbséggel és kihajtottál balra ahol szembe jött a piros a záróvonalat átlépve.

Nyugi, mindent jól csináltál. :)

Ilyen esetre csak annyit tudok mondani, hogy lassan menj ki mert sok barom nem törődik a záróvonallal, azt hiszik dísznek van ott.

2019. márc. 21. 16:17
 24/28 Majatom ***** válasza:

Én is sokszor szoktam egy hasonló kereszteződésből balra kikanyarodni, ráadásul egy szűk utcából. Én mindig úgy csinálom, hogy kihúzódom teljesen jobbra, szinte lemegyek a padkára, hogy aki balról jön, le tudjon térni elém, mert számtalanszor volt olyan, hogy megállt, hogy kiengedjen, közben meg beelőzték. Annyi a különbség, hogy ott nincs záróvonal, de valljuk be őszintén, sokaknak az csak amolyan "javaslatféle", nem pedig tilos jelzés. Ez szinte a lehető legveszélyesebb szituáció, hogy balra akarsz kikanyarodni, és valaki kienged, mert azon kívül van még egy sáv, ahonnan mindkét irányból jöhetnek.

Ezt csak érdekességképpen írtam le, mert szerintem a lényeget már magadtól megértetted, vagyis nem más vezeti az autómat, hanem én, és ne más döntse el, hogy kimehetek-e, hanem én. A jobbra húzódással meg megelőzheted az ilyen helyzetek kialakulását. A Te konkrét esetedben én átmennék a képen felül lévő alárendelt útra, és onnan kanyarodnék ki balra.

2019. márc. 22. 10:19
 25/28 Majatom ***** válasza:
le tudjon térni mellém
2019. márc. 22. 10:20
 26/28 anonim ***** válasza:
0%

23. Te se sokat tanultál eddig a KRESZ-ből.

Vedd át az elsőbbségre vonatkozó szabályokat.

2019. márc. 22. 10:28
 27/28 A kérdező kommentje:
Kiváncsiságból visszamentünk a helyszinre párommal és láttuk, hogy még átjáró is van ott, ahol a nagyokos piroska beállt előzni. Azóta kicsit megnyugodtam, hogy nem követtem el szabálysértést és helyesen próbáltam volna kitérni. Ez persze nem mentség, hogy esetleges balesetnél ártatlanul is nagyobb bajom eshet :(
2019. márc. 23. 08:47
 28/28 anonim ***** válasza:
Na én az ilyen kicsalogatókra már nem veszek tudomást éppen ezért, leszarom hogy villog amúgy is ez hülye magyar szokás ezt külföldön nem is tolerálják nyugaton. . Én is ilyen hasonló szituval nyaltam majdnem be kivárok inkább és ha tudom a rendet a szerint járok el és akkor baj nem lehet.
2020. jan. 1. 23:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!