Az imént majdnem ütköztem valakivel, ki volt a hibás?
Itt az ábra: [link]
A kép jobb alsó sarkában egy nagy bevásárlóközpont van, ennek a jobb és a bal oldalán is egy-egy mellékút.
A nagy átlós rész a főút, és ezekről a mellékutakról kilehet térni a főút akár a jobb akár a baloldali sávjába.
Én vagyok a kék szinnel jelölt autós, egy jó darabig vártam, mig szabad lesz az út és kitérhetek balra. Majd érkezett a zöld autós, az is jelzett jobbra. ( igazából nem értem miért nem tért be mellettem vagy utánam) Majd ő intett a kezével, hogy menjek, fentről szabad is volt a sáv, illetve ahogy a zöld autó állt én nem láttam, hogy a mögötte levő piros nem áll meg, és az előzésébe kezdett. Szóval én épp tértem ki, az pedig előzte a jelző kocsit, és a sárga csillaggal jelölt részen majdnem ütköztünk.
Nem tudom már, hogy a piros autó mellett folytonos csik volt-e, de minden eddigi helyen úgy láttam, hogy ahonnan kitérhetnek autók, ott nem szabad előzni.
Ki volt itt a hibás és mire figyeljek máskor a legjobban?
Tanácsokat kérek, nem letolást. Másfél éve van jogsim, azóta szinte napi szinten vezetek, mindig nagyon figyelmes voltam akár itt a városban,akár hosszú úton.
22n
Köszönöm szépen a válaszokat, hát eléggé megoszlanak a vélemények!
Én úgy tudtam, hogy ha valaki szabályalanul előz és baleset lesz, az nyilvánvalóan az ő hibája. Mert ha nem előz tiltott helyen, nincs baleset.
Még mindig rosszul vagyok bele, de nem győzök hálát adni, hogy nem történt komoly baj. Teljesen magabiztosan integetett a zöld autós, hogy menjek már, elenged, nem látszott és fogalmam sem volt, hogy a mögötte álló épp akkor előzni indul, amikor én kitérnék. De az tuti, hogy ebből tanulva sosem fogok senki másra hallgatni, akármit integet. Másnak is tanulság lehet.
Mondom a tuti megoldást: elfogadod az elsőbbséget, elindulsz kifelé, majd amikor kiérnél a "zöld" autó árnyékából, megállsz egy pillanatra, esetleg kúszol kifelé, így ha valami barom hasonlóan jönne, nem beléd fog menni, hanem vagy megáll, vagy elrántja a kormányt.
Tömören, na kienged valaki, LASSAN fordulj ki.
Tesco parkolókban tonnaszámra vannak a macisajt táblák, valószínű a kikanyarodó élőlénynek is volt ott egy olyan.
NEM TE LETTÉL VOLNA A HIBÁS ebből kifolyólag, nem volt záróvonalad, kikerülted az előtted haladót, a delikvens meg nem nézett körül, nem látta, hogy jössz.
Bár látni kéne a helyzetet, meg a táblákat, az út elején is, pl egy parkoló zónában mindig teleszórják táblákkal az út elején, aztán vagy megjegyzi az ember, vagy nem.
De elsőbbség adás táblákra figyelnek, hogy ki legyenek helyezve.
Ezentúl te is úgy leszel vele, mint én: nem fogadok el a szabályostól eltérő "előzékenységet". Tudom, sokan lehurrognak, de ettől nem fogok változtatni. Könnyen adódhat olyan, hogy más figyelmen kívül hagyja a "megállapodásunkat". Lehet olyan helyzet is, amikor a baleseti helyszín alapján -a te esetedtől eltérően - csak én vagyok a hunyó. És egy 8 napon túl gyógyuló személyi sérülés - ami egy komolyabb horzsolás szintű eset is lehet - okozása: bűncselekmény. Aki előzékenykedett, nem is biztos, hogy ott lesz még, és le is tagadhatja, hogy jelzett.
Mérlegelheted, és a hatóság is, hogy mindketten hibásak lettetek volna, de ez nem vigasz. Az anyagi káron túl, igen komolyan meg is sérülhettél volna, hiszen a te oldaladon hajtott volna az autódba. Egy idős vállalti sofőr mondogatta: nem nagy vigasz, ha a mennyei bíróság teljesen vétlennek tart egy balesetben. De még az sem, ha a traumatológián fekszem gondosan begipszelve, mikor közlik a jó hírt: nem voltam hibás.
Köszi a további válaszokat is.
Igen, az ijedtség még mindig bennem van, főleg mert már láttam az autómba jönni a másikat, pont az én felemen, oldalról. A kis vékony ajtó meg mit véd...
Kell egy ilyen eset, hogy az ember átértékelje a súlyát mindennek és mégjobban elővigyázatos legyen :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!