Milyen problémát okozhat a homológtól (minimálisan) eltérő méretű abroncs?
Opel Zafira "C" Tourer 2014. 200LE autóm (elsősorban a család biztonsága érdekében) kizárólag "A" tapadású, jó minőségű abronccsal használom. Elsőtt az ideje a nyári szett cseréjének (ismét... 3 évete megesz egy garnitúrát) és egy véletlen félre kattintásból döbbentem rá,h mennyi a külömbség (árban) egy ritka és egy sűrűbb méret között. Az enyém természetesen ritka és elgondolkodtam,h áttérnék egy másik méretre.
A homológ abroncsmérete: 225/50/R17 (átmérő 657mm)
Amire váltanék: 225/45/R17 (átmérő: 634mm) vagyis átmérőben mindössze 22mm-el lenne kisebb a /45-ös abroncs, viszont 40-60.000 Ft a külömbség 4db abroncs árán...
(A 235/45 csak 14mm a külömbség de nem tudom,h 7j vagy 7,5j a felni, a 7-re nem fér fel a 235 ezért inkább a 225-ben gondolkodom)
Szóval a kérdés: okoz-e bármi problémát mechanikai, biztonsági, stb szempontból ha egyel alacsonyabb oldalfalra váltok?
Illetve műszakin sasszemmel nézik-e, vagy ennyire nem figyelnek csak ha nagyon szembetűnő (peres, robbantott, stb) akkor nézik meg tüzetesebben?
Kösz a válaszokat!
Műszakin a gumik állapotára fektetik a hangsúlyt. Méretet csak akkor ellenőriznek, ha ordít az autóról az eltérő méretű gumi.
Menetkomfort csökkeni fog, a stabilitás változását csak versenypályán vennéd észre.
Ellenben a sebességmérőd hatalmasat kezdene csalni. 100as óraállásnál valszeg 90el se mennél.
Én maradnék a gyári méretnél.
1-es! Köszönöm a választ!
Igazából csak 3% az eltérés átmérőben... én úgy számoltam,h 103-as óraállásnál mennék 100-at, az nem olyan vészes.
Figyi, ha futja 200 lóerős családi autóra, meg három évente prémium gumira akokr igazán fussa már a gyári méretre.
Az óra többet fog csalni, mert már eleve csal, 130-nál lesz közel 8-10 km/h az eltérés, az meg már zavaró. Mellé alacsonyabb lesz az autó, könnyebben leér az alja és és még bután is néz ki a kicsi kerékkel.
Figyi 2-eske....
Szakmai tanácsot kértem, nem kioktatást! Senki nem haragszik meg ha valamihez nem tudsz okosat hozzászólni, akkor tövább görgetsz.
Az pedig pláne nem a te dolgod,h nekem mire futja és mire nem... Hidd el,h meg tudom venni 160.000-ért az abroncsot. De ha minimális 22mm-es eltérés semmi gondot nem okoz akkor miért ne vegyem meg ugyanazt a Pirelli vagy Conti gumit 40-60.000-el olcsóbban?
Inkább költöm ezt a pénzt a gyerekeimre...
Egyébként te lángész... régebbi -főleg francia- analóg műszerek simán csalnak homológ mérettel 6-8 km/h-t felfelé 130-nál, nekem meg csalna 8-10-et...ÉS???
Mi a legrosszabb? biztos,h nem csúszok bele egy gyorshajtásba...hát ez aztán tényleg komoly gond!
22mm-től könnyebben leér??? Hol? Tanyán? Ez egy egyterű, nem egy Niva, nem megyek vele olyan helyre, ha meg igen akkor nem az a 22mm (értsd egy hüvelykujjnyi) lesz a gond.
Na, mire fel ez a nagy mellény?
Meg úgy eleve minek a kérdés, ha te már eldöntötted mit fogsz csinálni?
Leérni meg előbb le fog, nem kell nagy ész hozzá. Gondolom plázába jársz, meg városi utakon épített fekvőrendőrökön...
De nyomkodd tovább a minuszt lángész, ha neked ettől jobb. Legalább nem a gyerekeidet vered el az idegtől.
Tudod 6-oska.... ha kérdezek valamit arra normális (értsd szakértő) válaszért teszem...
Például: "az alacsonyabb oldalfal miatti többletterhelés gyorsabban koptatja a futómű alkatrészeit, az említett kb 3-4% eltérésnél az egyébként 4-5 évente csere érett szilenteket 1-1,5 évvel előbb kell cserélni, ez X Ft (mondjuk 10.000) többlet költség"
Na ezt szembe lehet állítani a 3 évente ~50.000 spórolással az abroncs árából és lehet mérlegelni.
EZ! lehet egy döntés alapja.
A fotelhuszár beszólogatásod kb annyira jó mint az önkielégítés... te érzed jól tőle magad.
Köszi a választ 5-ös!
Rossz úton nem járok, csak pályán meg városba, inkább az 1600+ kg meg a 200 LE eszi a gumit.
Pirellit és Contit fogyasztott eddig nyáron, a téli a Michelin de az meglepően jól bírta, hozta a "kötelező" 4 szezont.
Igen! a 235/45-ön már nem lenne túl nagy difi árban, az igazán nem éri meg, a 225/45 a lényegesen olcsóbb méret.
Van tipped jó minőségű, prémium közeli minőségű olcsóbb gyártóra?
Hankook-ot nézegettem, ami azért egy kategóriáv gyengébb de árban 2-4000-el olcsóbb darabonként
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!