Mennyire káros ha nem a legmagasabb fokozatban hajtom a dízel autóm?
100nál 6.ban kereken 1750et pörög
5.ben pedig kb 2400 körül.
Artok a motornak ha pl ötödik ben hagyom?
Benzines után nekem fura ez a hatalmas nyomaték alacsonyon. De kellemes. Viszont 2000 alatt valamiért rossz a szívemnek.
A temérdek tévhittel ellentétben a dízelt is forgatni kell!Semmi baja nem lesz annek sem 2400-as fordulaton,es cserebe nem fog elkormolodni/kokszosodni/turbo geometria beállni/dpf eltömödni stb........
Csak ugye sokan 1200-nál elvaltjak mert úgy még 2decivel kevesebbet fogyaszt meg ez húz alulról is merezdízelosztnyomatekos!
2# szerintem nem fogyaszt kevesebbet
Nincs nyomaték ami hajtaná.
"Artok a motornak ha pl ötödik ben hagyom?"
Ha a motornak nem is, de a részegységeknek ártHAT az alacsony fordulat, ha ott még erőlködik a motor. Lehet ilyenkor érezni, hogy jobban kerreg, esetenként rázkódik kicsit az egész kasztni. Na az én szívemnek meg ez a rossz.
Egyébként szoktam 1500 alatt is hajtani a sajátom, de csak akkor, ha a körülmények megfelelők, pl: üzemmeleg motor és alacsony terhelés, motorfék, tempomat sík úton, stb...
Az ideális fordulat a dízelnek 2000-2500 körül van.
A saját autómat 4.-ben szoktam hajtani, ott van 90-nél 2300 körül.
A 6.-at pedig csak 160 felett kapcsolom, ott van értelme.
1750már tökéletes egyenletes haladáshoz, felesleges 5. pörgetni, de ha nem bánod a magasabb zajszintet és a minimális fogyasztás többletet akkor ártani nem ártasz neki.
Lekormolódni akkor fog ha alacsony fordulaton gyorsítasz (pl városban lámpától már 1500-nál váltogatsz fel vagy 90-nél 6.ban gyorsítasz) vagy valami gond van a motorban.
Nálam nincs ilyen gond én 6. ban 1800-as (óra szerint 105km/h) fordulaton szoktam közelekni egy olyan motorú autóval ami híres arról hogy lekormolódik a turbója és letilt.
https://www.youtube.com/watch?v=MP3TFaGgs98
Nézd ezt meg és tanulsz belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!