Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Friss jogsis vagyok, nincs...

Friss jogsis vagyok, nincs túl sok keresetem, milyen kocsit vegyek elsőnek?

Figyelt kérdés

Elég laikus vagyok a témához, szóval, ha ha van rá lehetőség, akkor kerüljük el a gúnyolódást, és a poénkodást, többnyire értelmes válaszokra számítok! (Már amennyire lehet) 17F

Illetve: Ha tudsz olyan autót ajánlani, ami könnyen fenntartható, és baráti a fogyasztása, akkor a tippjeidet szívesen végigolvasom! :)

2019. jan. 22. 18:21
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Hasonló helyzetben voltam, mint te. Pályakezdőként, kb. 150 nettóból kellett autót vennem, valamennyi megtakarításom volt; diákhitelre elmegy havi 10 ezer, telefonszámla 5 ezer, meg leadok itthon 30-at, tehát 40 ezer a kötelező kiadásom, az összes többi az enyém. Na, ennek fényében számoljunk, elmondom az én sztorimat.

Én egy Daihatsu Applause-t vettem. 120 ezer volt a vételér, 20 ezerért elhoztam pár alkatrészt, 20 ezret adtam a fickónak, aki segített megvenni-elhozni a kocsit, indulunk tehát 160-ról. KGFB valami 50 körül volt, a kötelező papírmunkák 110 ezerbe fájtak, tehát... plömplömplöm... 320 ezer, és egy métert nem mentem még. Fogyasztás valami 7,5 liter körül, nem éppen kedvező, de nem is horror.

És akkor jöhet a fekete leves. Igen rövid időn belül kiderült, hogy a fékjeim hulladékok - 40 ezer volt-nincs. Előkerült a típus nagy hibája is, amiről nem tudtam, így pár hónapon belül hengerfejes lett - újabb 110 ezrem bánta. 470 ezer forintnál tartunk! Most pedig állandó check engine-nel haladok és melegen a kuplungot lenyomva, illetve kis tempónál megáll a kocsi, ami vagy egy fojtószelep lesz, vagy egy hőgomba, vagy egy benzinszűrő, legyen mondjuk újabb 30 ezer.

Akkor összesítsünk: fél millát locsoltam az autóra, meg ugye a benzin legyen havi 20 ezer körül (igaz, amennyivel drágább a tömegközlekedésnél, annyival nagyobb élmény és annyival kényelmesebb az autózás, így ezt nem is számolom). Persze hozzá kell tenni, hogy nem egyszerre, szóval havi átlag 10-15 ezerrel lehet a benzinen kívül számolni egy öreg autónál, de kezdőtőkének egy bő 300 ezer nem árt, ha van. Egyébként én csak japánt ajánlanék, esetleg németet. Toyota Corolla, Suzuki Swift örök klasszikusok, de a Daihatsunak sincs különösebb hibája, ha már volt hengerfejes (Coure, Charade, Applause). Ha nem volt, akkor vagy épp most az, vagy nagyon hamar az lesz.

2019. jan. 22. 20:28
 12/12 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem logikus a helyzetedben autót vásárolni, se ha szeretnél egyet, fenn tudnád tartani (úgy, hogy nem az összes pénzedet a kocsira költöd), vegyél egyet.

Akár még profitálhatsz is belőle, önfejlesztés szempontjából.

Ha nem vagy műszaki analfabéta, pl egy öreg Ladán/Suzin simán tudsz cserélni olajat, szűrőket, tudsz szerelni autóvillamossági dolgokat, vagyis röviden ismerkedsz az autók világával. Persze ha érdekel a téma.

Én például a régi autókért vagyok oda: Samara, kocka Lada, négyütemű Trabi/Waresz, Merci W123/124 modellek, Audi 100, stb...

De én (ha lenne), nem mindennapi, hanem heti pár használatra tartanám az autót.

Azt meg nem hinném, hogy mindegyik öreg autó lerohadna az összes utcasarkon :D

Persze, 20-30 év alatt sokat amortizálódik egy jármű, tákolják...

Viszont a mai napig sok olyan régebbi típus van, amit anno nagy számban, (viszonylag) jó minőségben gyártottak, pl Suzuki Swift, Lada Samara/2105/2107, Golf 2, Golf 3... ilyenek. Persze, most lehet felsoroltam a típusokat, melyek talán a legjobban le vannak amortizálva a piacon, de szerintem érted a lényeget.

A lényeg, hogy legyen rajta minél több műszaki(!!!!) és megtekintéséhez előtt mindenképpen nézd meg az autót az ügyfélkapun!! Dízelt az olcsó árkategóriában felejtsd el.

Ha drágább kocsit veszel és sokat akarod használni, mindenképp vigyél szerelőt/ismerőst. Olyat, akiben megbízol!!!

Konkrét ajánlataim, amik a kikötéseidnek megfelelnek:

Suzuki Swift Mk2 1.0/1.3 Én át 1.3-t javasolnám, nem drágább, nincs jelentős eltérés a fogyasztásban sem. Viszont a +15 LE nagyon sokat jelent! A 68 LE Swift az már fürge.

Szóbajön még: Lada Samara, Opel B Corsa 1.2, F Astra 1.4/1.6, Golf 2 1.6 benzin, Golf 3 1.4, Suzuki WagonR+...

Írhatok itt akármit, de bőven lehet, hogy hülyeséget írok, laikus vagyok, saját+ ismerősök+netes tapasztalatok alapján alakítottam ki egy véleményt.

Egy a lényeg, az olcsó kategóriában mindig állapotra megyünk.

Üdv,

18F

2019. febr. 5. 23:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!