A közúti járművekben a konnektort miért hívják szivargyújtónak?
Régebben ezt a csatlakozót azért tették az autóba, hogy cigarettát, szivart lehessen gyújtani. Nem közvetlenül az aljzatba kellett dugni, hanem volt hozzá egy tartozék, amiben egy izzószál volt és az gyújtotta meg a szivart. Aki nem dohányzott, többnyire nem használta semmire ezt a csatlakozót.
Mióta a mobiltelefonok és más elektromos kütyük megjelentek, azóta ment át ez a csatlakozó ezek töltésére.
Kösz #2-es, fura egy találmányok vannak :)
#1-es komoly kérdés, ezért is nem a humorba tettem, csak kíváncsi voltam. Mitől lenne komolytalan kérdés? Mindent én sem tudhatok, nem azt kérdeztem, hogy melyik reptoid vitte el a koronaékszereket :D
A "konnektor"-t nem hívják szivargyújtónak. Amit te annak gondolsz, az a szivargyújtó-aljzat. Ebben helyezkedik el (ha csak nem vették ki belőle) a szivargyújtó-dugó.
Ja, és nem gyulladna ki a kocsi, mert a nálad okosabb emberek nem a már meggyújtott szivart nyomnák oda(!), hanem a meggyújtandó szivarhoz nyomnák hozzá a dugót.
Szerintem menj, és fejezd be a leckéd!
Régen ez a dolog volt benne: [link]
Benyomták, felizzott és ezzel gyújtották meg a cigit/szivarat. Ebben az időben ez volt az egyetlen amire használhattad, nem volt okostelefon, gps, stb. Ahogy ezek megjelentek, felmerült a töltésükkel kapcsokatos probléma és kézenfekvő volt hogy onnan lopjanak áramot ha már úgyis minden autóban bennevan.
Ha megnézed, a mai új autókat inkább az usb csatlakozók borítják el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!