Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A közúti járművekben a konnekt...

A közúti járművekben a konnektort miért hívják szivargyújtónak?

Figyelt kérdés
Mi köze van a szivarhoz? Öngyújtóval szokták a szivart meggyújtani, ha odadugnám a szivart, akkor kigyulladna a kocsi is szerintem (legalábbis megrázna).
2018. nov. 22. 14:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Most ez komoly kérdés?
2018. nov. 22. 14:14
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Ez terjedt el a köznyelvben. A szivargyújtót (elektromos áram hatására felizzó összetekert fémszalagszerűség) ebbe lehet beledugni. Tehát nem az aljaz a szivargyújtó, hanem az az eszköz amit beledugsz. Persze mást is bele lehet dugni. Ezért szakszerűbb a tartozék csatlakozó aljzat megnevezés.
2018. nov. 22. 14:15
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Régebben ezt a csatlakozót azért tették az autóba, hogy cigarettát, szivart lehessen gyújtani. Nem közvetlenül az aljzatba kellett dugni, hanem volt hozzá egy tartozék, amiben egy izzószál volt és az gyújtotta meg a szivart. Aki nem dohányzott, többnyire nem használta semmire ezt a csatlakozót.

Mióta a mobiltelefonok és más elektromos kütyük megjelentek, azóta ment át ez a csatlakozó ezek töltésére.

2018. nov. 22. 14:17
 4/12 A kérdező kommentje:

Kösz #2-es, fura egy találmányok vannak :)

#1-es komoly kérdés, ezért is nem a humorba tettem, csak kíváncsi voltam. Mitől lenne komolytalan kérdés? Mindent én sem tudhatok, nem azt kérdeztem, hogy melyik reptoid vitte el a koronaékszereket :D

2018. nov. 22. 14:19
 5/12 A kérdező kommentje:
Zöldeltem amúgy mindenkit :)
2018. nov. 22. 14:20
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

A "konnektor"-t nem hívják szivargyújtónak. Amit te annak gondolsz, az a szivargyújtó-aljzat. Ebben helyezkedik el (ha csak nem vették ki belőle) a szivargyújtó-dugó.

Ja, és nem gyulladna ki a kocsi, mert a nálad okosabb emberek nem a már meggyújtott szivart nyomnák oda(!), hanem a meggyújtandó szivarhoz nyomnák hozzá a dugót.

Szerintem menj, és fejezd be a leckéd!

2018. nov. 22. 14:21
 7/12 A kérdező kommentje:
#6-os felnőtt vagyok, nincs leckém :D Nincs autóm, nem kell mindent kapásból tudni.
2018. nov. 22. 14:33
 8/12 Beviz Elek ***** válasza:
100%

Régen ez a dolog volt benne: [link]

Benyomták, felizzott és ezzel gyújtották meg a cigit/szivarat. Ebben az időben ez volt az egyetlen amire használhattad, nem volt okostelefon, gps, stb. Ahogy ezek megjelentek, felmerült a töltésükkel kapcsokatos probléma és kézenfekvő volt hogy onnan lopjanak áramot ha már úgyis minden autóban bennevan.

Ha megnézed, a mai új autókat inkább az usb csatlakozók borítják el.

2018. nov. 22. 14:36
 9/12 anonim ***** válasza:
73%
Hát ezen jót röhögtem. Megrázna, meg kigyulladna. Elgurult valamid, barátom?
2018. nov. 22. 14:52
 10/12 A kérdező kommentje:
#9-es nem gurult el semmi. Amúgy van logika a kigyulladásban, mivel ha tényleg bedugnád a szivart a konnektorba, lehet megrázna vagy tüzet okozna, nem véletlenül nem nyúlkálunk bele a konnektorokba. Most már értem az összefüggést, hogy miért szivargyújtó :)
2018. nov. 22. 15:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!