Megszakítós gyújtásnál milyen szerepet tölt be a kondenzátor?
Az érintkezők 'kikráteresedésének' megelőzése szikraoltással.
Anélkül gyakran kéne meghibásodása miatt cserélni a megszakítót.
#2!
Szikraoltás????
Ha a kondenzátor "kioltja" a szikrát, -ahogy Te írod- akkor mitől fog létrejönni a munkaütem?
Nem kioltani kell, hanem az érintkezők közötti ívképződést csökkenteni, hogy hosszabb életű legyen a megszakító. ;)
veterán vas
Elfogadott neve: szikraoltó kondenzátor.
A védett ÉRINTKEZŐNÉL keletkezett szikrát oltja!
Akkor is használunk ilyet, ha villanymotort kapcsol az érintkező, a terhelés (jelen esetben a motor) nem szikrázik!
"A kondenzátor a szikra keletkezése pillanatában a primer oldal felől érkező “visszarúgást” hivatott megakadályozni, ami a megszakító érintői között a megszakítás pillanatában erős szikrázást okozna. Ezért hívják szikraoltó kondenzátornak is."
Forrás: [link] (1. találat Google-ben)
SZikraoltó szerepe kétségtelen. Más szerepe is van. A trafó primer tekercse és a kondenzátor egy rezgőkört alkot, és a megszakító nyitása után egy csillapodó rezgés keletkezik. Ami jóval erősebb szikrát eredményez.
Amikor elektronikus gyújtást barkácsoltunk még az ősidőkben, kondit alkalmazva a trafó primer körében jóval nagyobb szikra keletkezett, kevesebb áramfelvétel mellett.
Nem véletlen, hogy akku nélküli gyújtótekercses motorkerékpárok el sem indulnak, vagy nagyon betegen működnek, ha rossz a kondenzátor.
#4!
Senki sem vitatja, hogy mi a feladata egy villanykapcsoló esetében a szikraoltó kondenzátornak. Csakhogy a kérdés kimondottan, a kondenzátornak a megszakítós gyújtásnál betöltött szerepére irányult.
(.. és én erre válaszoltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!