Lökethossz kiszámítás?
Sziasztok.
Valaki tudna nekem segíteni az alábbi feladatban?
Egy négyhengeres motor összlökettérfogata 1451 cm3. Hengerfurat átmérője 76 mm. A
sűrítési arány ε = 8,8. Mekkora a motor lökethossza és a kompresszió-térfogata?
Tudom,nem túl bonyolult feladat,de hülye vagyok matekból.Esetleg valaki letudná ezt nekem vezetni?
Ami a kérdésben nincs benne,az a hengertérfogat kiszámítása,gondolom a feladat 1 henger térfogatára kiváncsi,úgy csináltam,hogy az 1451 ccm'3-at elosztottam 4-el,mivel 4 henger,ez jó számítás lenne?
Köszönöm.
Igen jol csinaltad.
Suritesi viszony pedig 8,8:1
Kedves első. Érdemi választ ezzel nem adtál.
Amikor a dugattyú holtponton van lent, akkor számolod ki mekkora a magassága
76mm/2 szorozva pí szrozva x(ismeretlen, ez a lokethossz)= 1451/4 CCM
Teljesen mindegy.
Osztásnál 10/2x10 is 50 és a (10x10)/2 is 50
Kérdező!
Megpróbáltam leírni neked a -szerintem- legegyszerűbb kiszámítási módot.
Kíváncsi vagyok mire jutsz ezzel?
Egy szabályos henger alakú test űrtartalmát úgy számolod ki, hogy az alapterületet szorzod a magassággal.
-óriási mázlid van, mert az autó hengerei tökéletesen megfelelnek egy henger alakú test elvárásainak ;)
-alapterület:
(ez egy kör, ami tulajdonképpen a dugattyú teteje)
számítás: sugár a négyzeten, szorozva pí-vel szorozva a magassággal
Mivel neked az átmérő van megadva ezt kell felezni, így kapod meg a sugarat. Ami kijön, azt önmagával fogod megszorozni, majd 3.14-el. Ez a kör alapterülete, amit jó lenne megszorozni a magassággal
Csakhogy ez a löket, amire éppen kíváncsi vagy. Tehát itt, most elakadtunk.
Induljunk el a másik végéről:
A teljes űrtartalom adott.(1451ccm)
Ha ezt négyfelé osztod, megkapod egy henger űrtartalmát. Az előbb már láttad, hogy van egy "henger-űrtartalom-számolós" egyenlet, ami nem más, mint alapterület szorozva magassággal. Ebből adott az alapterület(a dugó teteje), és adott a végeredmény(egy henger térfogata).
Ha az egyenlet három tagjából "alapterület x magasság = térfogat" adott az egyik szorzó és adott a végeredmény, akkor.......... na ez azért remélem megy.
Még annyit segítek, hogy az eredmény egy "végtelenül kerek" szám lesz. ;)
Írd meg mire jutottál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!