Mi a különbség a kocsi és az autó között?
Nem tudom, felétek miféle szakzsargon van... de a magyar nyelv tekintetében a kocsi egy jóval tágabb fogalom.
Az "autó" szó kizárólag motorral hajtott, közúton guruló személygépkocsira asszociál, a "kocsi" meg szinte bármi, aminek kereke van, legfeljebb az egy nyomsávos bicikliket, talicskákat leszámítva. Tehát a kocsi lehet ló húzta lovaskocsi is, sínen guruló vasúti kocsi is, 40*60 centis babakocsi is, egy tengelyes (rátámaszkodó) pótkocsi is, társaskocsi is (omnibusz magyar neve)...
"egy kocsiban keresztben, egy autóban meg hosszában van a motor elhelyezve."
Ez hülyeség. Ugyanaz a kettő.
Annyi a különbség, hogy a kocsinak nem feltétlenül van motorja (lehet pl. szekér vagy vasúti kocsi), az autónak mindenképp van motorja. Az autó megfelelője a gépkocsi.
2-esnél a pont.
A kocsi lóvontatású jármű, eredetileg a szekérnek a 15. században Kocs községben kialakult változata. Könnyű, finom kidolgozása révén gyors és viszonylag kényelmes volt, ezért Európa-szerte híressé vált.
Az autó egy olyan földön közlekedő, kerekeken guruló jármű, amely saját hajtóművel önerőből képes mozgásra, nem egy másik jármű vagy állat mozgatja.
Köszönöm a válaszokat.
Nyilván a kocsi alatt is hétköznapi járműre gondoltam :)
Csak sokszor hallom hogy pl. "kocsi helyett autót kellett volna XY-nak venni", meg hogy "ez csak egy kocsi, ha jót akarsz autót vegyél". Először megkérdeztem hogy mi a különbség, és azt válaszolták amit már leírtam, illetve ha nem kérdeztem meg akkor is volt hogy elhangzott ugyanez.
Másképp úgy hangzana ez a kérdés, hogy mitől lesz "autó" egy jármű és nem csak egy "kocsi"?
""ez csak egy kocsi, ha jót akarsz autót vegyél". "
Mondhatta volna, hogy ez csak egy talicska vagy szekér.
Csak érzékeltetni akarta a két jármű közötti különbséget.
Ez olyan, mint amikor meglátják a telefonomat. És azt mondják, hogy ennyi pénzért telefont is vehettem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!