Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan álljak meg teherautóval...

Hogyan álljak meg teherautóval emelkedőn szép finoman, úgy, hogy ne guruljak vissza?

Figyelt kérdés

Amikor emelkedőn kell teherautóval megállni, csak úgy tudok visszagurulás nélkül, ha kicsit keményebbet, hirtelenebben fékezek( mivel olyan rövid még a 4. fokozat is (amiből elindulni is szoktunk), hogy szinte semmi lendülete nincs a kocsinak és rögtön elkezd gurulni hátrafelé, ha benyomom a kuplungot).

A másik mód pedig, ha pl 5. vagy 6. fokozatból nem váltok vissza 4-be, csak fékezek folyamatosan (és kuplungot akkor nyomok, ha érzem, hogy picit már kezd dadogni a motor). Mindkettőért morog az oktatóm, hogy egyik sem helyes.

Emelkedőn elindulás viszont megy, azzal semmi gond nincs. Valamiért nagyon nehéz megszokni nekem ezt a légféket is és a 8 fokozatú váltót is, főleg, hogy személyautóhoz vagyok szokva.

Szóval ha van itt hivatásos sofőr, az milyen vezetéstechnikai tanácsot tudna adni ezzel kapcsolatban?

2018. szept. 16. 11:14
 1/6 anonim ***** válasza:
Nyomd be a kuplungot még gurulás közben, az a tuti. A légféket pedig szokni kell, igazából teherautóval nagyon finoman, ilyen körülmények között nem is lehetséges megállni, csak ah nagyon odafigyelsz.
2018. szept. 16. 12:13
 2/6 Beviz Elek ***** válasza:
Adj egy pici gázt hogy ne alapjáraton gurulj felfelé, benyomod a kuplungot és mikor magától megáll a teherautó nyomd meg a féket. Pár alkalom után menni fog.
2018. szept. 16. 13:11
 3/6 anonim ***** válasza:
Emelkedőn magától is meg fog állni, előtte kuplungolj, hogy ne dadogjon, amikor megállt, mehet az erős fék, nem fog rántani. Ez a 4, amiből szoktál indulni, nincs ám kőbe vésve, nekem kellett már 1-el is indulnom, ha azt kérte. M1 emelkedő vész stop, mert hallottam, hogy elszakadt az egyik spanifer, rajta 25 tonna beton, hát az 4-ben nem fog elindulni.
2018. szept. 16. 16:06
 4/6 Beviz Elek ***** válasza:
Meglepődnék ha az oktató 25t betont szállítatna tanulókkal
2018. szept. 16. 16:14
 5/6 anonim ***** válasza:
Csak egy példa volt, neki 12 tonna valamit kell vinnie, mert 50% terhelésen kötelező tanulni és vizsgázni is. A magyar oktatási színvonalat nézve nem hinném, hogy új tgx Man lenne, amivel tanul, így nem 100%, hogy a 4. feltétlen jó választás egy emelkedőn való elindulásához 12t vagy ha csak C, akkor 6 tonna sóderrel.
2018. szept. 16. 17:41
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat. Nem, nincs semmiféle rakomány, üresen megyünk minden tanórán, gondolom azért, hogy spóroljunk a gázolajjal. Ezért nem is kellett még eddig az első 3 fokozatból indulnom, eddig a legnagyobb emelkedőn is simán elindult nekem 4-ben
2018. szept. 16. 23:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!