Érvényes műszaki vizsgával igen, de magyar forgalmival még nem rendelkező, illetve még nem honosított osztrák autó vásárlásának mi a menete?
Megtetszett egy Ausztriából behozott autó, és emiatt érdekelnének az alábbi kérdések.
Telefonos érdeklődésemre azt az információt kaptam, hogy van az autón érvényes műszaki (2020. 7. hóig, ergo 2 hónapon belül lett elvégezve a vizsga), azonban forgalomba még nincs helyezve, és a honosítást is csak a vásárláskor intézné el a kereskedő.
Első kérdésem az lenne, hogy az számít e, hogy itthon, vagy külföldön lett elvégezve a műszaki vizsga? A lejárati dátum miatt úgy gondolom, hogy már itthon lett elvégezve, de ez nem fix.
Azt mondta a kereskedő, hogyha megnézzük, minden OK, tetszik az autó, és megvennénk, akkor a vételár egy részét kifizetnénk aznap, ő egy napon belül elvégzi a honosítást, majd elvileg másnap már mehetünk érte, illetve teljes körű ügyintézéssel adná át az autót.
Ez azt jelenti, hogy a kereskedő előre elrendez mindent? De a honosításon kívül konkrétan csak az eredetiségvizsgálatra tudok gondolni, mivel az illetéket, az új törzskönyvet, forgalmit nekem kell intéznem/kérnem az okmányirodába, nem?
Valamint úgy tudom, hogy az okmányirodába be kell vinnem a korábbi törzskönyvet, forgalmit.. de ha eddig magyar forgalmija nem volt, akkor mi van?
Illetve rendszám hogyan, mikor kerül az autóra? Azt intézi majd a kereskedő a honosítással együtt, vagy nekem kell kérnem/vennem újat az okmányirodába?
Ha utóbbi, akkor rendszám nélkül hogy hozom haza?
Köszönöm előre is a hasznos válszokat
Ha külföldi okmányos, akkor csak ott vizsgázhatott. A kinti érvényességet megkapja, de ennek van egy új feltétele, nem elég, hogy a forgalmiba be van jegyezve, kell a vizsgán kiállított adatlap is. De ez legyen az eladó problémája, ha ő intézi a honosítást. Az eredetvizsga is ez évtől lett kötelező külföldről behozott autóknál.
Az okmányba a külföldi törzskönyvet, forgalmit, a vámpapírokat, az NKH-tól kapott papírokat, eredetvizsga papírját, biztosítás igazolását, adásvételit kell vinned. Rendszámot is ott kapsz helyben.
De lehet, hogy a kereskedő már magyar papírokkal, rendszámmal adja át, kérdezz rá nála.
Autószerelővel nézesd át, mielőtt megveszed, a legjobb volna vétel előtt elvinni márkaszervizbe állapotfelmérésre. Plusz festékvastagságot is nézetnék rajta.
Ezek a kintről behozott autók mindig cukormázasak, aztán csak a torkuk véres. Dízelt most nyugatra aki teheti, cseréli benzinesre, ezért ha benzines, akkor szinte tuti hogy felejtős, ha dízeles, akkor lehet akár jó vásár is.
Ha kereskedő, akkor egyszerűen névre íratva kérd a kocsit és kész.
Ha a kereskedő elintéz mindent, az az t jelenti, hogy mindent. Adsz előleget/foglalót (papírozva) meg egy meghatalmazást kitöltet veled, azzal ő a nevedben elintéz mindent és megkapod a névre szóló forgalmival a kocsit másnap
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!