Másokat is vert már át úgy egy szerviz, hogy egy munkafolyamatot 2x fizettettek ki?
Kértem árajánlatot egy márkaszerviztől, egy bizonyos alkatrész kicseréléséhez. A márkafanatikusok mocskolódásait elkerülném azzal, hogy az alkatrészt X-nek nevezem.
A végszámlán fel van tüntetve, hogy X alkatrész ki-beszerel 26000ft. Alatta, Y alkatrész ki-beszerel 26000ft. Összmunkadíj 52000ft. Utólag tudtam meg, hogy X alkatrész és Y alkatrész egymás mellett van a motorban, és Y kiszerelése nélkül X nem férhető hozzá.
A számla szerint a szerviz szétszedte a motort, kicserélte X alkatrészt, összerakta a motort, majd megint szétszedte, leszerelte Y alkatrészt, majd visszatette és újra összerakta a motort.
Másokat is vertek már át ilyen pofátlan módon?
Kicsit több konkrétum kellene az XY kromoszómákkal kapcsolatban, mert így nehéz neked, avagy a szerviznek igazat adni a részletek tudta nélkül.
Ja, csak szólok: ez egy anonim oldal, nyugodtan írhatsz kicsit több konkrétumot is. :-)
óvatosan a nagyhírtelen ítélkezéssel..minden autóhoz ad a gyár egy nagyon vastag, baromi részletes szerelési kézikönyvet, ami segítségével kell szerelni, szét és összerakni, valamint a számlát kiállítani. Percre pontos normadíj is van a könyvben..ezt még a bíró is elfogadja.
ha tetszik, ha nem..amikor megláttam a könyvet, nem kaptam levegőt..
ja, azt ne várd, hogy megmutatják..
Egy vezérműláncot kellett volna cserélni és meg is történt, viszont a láncot nem lehet levenni amíg a szelepvezérlés állítókerék fent van a vezérműtengelyen.
Kifizettették a lánc ki-beszerelését is, meg az állítókerékét is. Meg az is furcsa, hogy fillérre pontosan ugyanannyiba kerül a két művelet. A feltüntetett normaidő is nevetséges. 2.20 óra az első és megint 2.20 óra a második. Ez így 4.40 óra, ami azért is abszurd mert 8kor beadtam az autót és 10:30kor már vittem haza.
X vagy Y munkadíja úgy van meghatározva, hogy ha x-hez ki kell szedni Y-t akkor annyival több x ára.
Menj vissza reklamálni
A márkaszervizek a gyártó által meghatározott norma idők alapján számláznak. Mivel típus specifikus a szerelő, lehet ez volt neki az 500. vezérműlánc cseréje azon a típusú motoron. Így könnyen előfordulhat, hogy fele annyi idő alatt megcsinálta, csak ilyenkor a szerviztanácsadó meg szokta várni amíg lejár a norma idő. Másik lehetőség 2 szerelő is dolgozhatott rajta... ekkor is indokolt a gyorsabb munkavégzés.
Én korábban egy átlag vezérlés cserére pl egy diesel motoron 6,5 órát számoltam el, benzinesre 4,5. Nagyon jól tudtam hogy a diesel vezérlését ki lehet cserélni 3 óra alatt is könnyedén, de a kezdő szerelő gyakran egy teljes műszakot is el szenvedett vele és ekkor is csak 6,5 órát számláztunk.
Valószínűleg jogosan vették le az y alkatrészedet.
Ez az ember javítási útmutatókat készít: etzold hans-rudiger, keresd meg a sajátodat és meglátod mit kell leszerelni a lánc cseréhez.
+
A márkaszerviz tételekre bontja szét a munkaidő teljes tartalmát, így te kaptál 2x2,2 órát és győtrödsz rajta, maszek azt írta volna rá 4,5 óra és semmi problémád nem lenne
Én így normáztam annak idején:
Hűtőkör le- feltöltés, légtelenítés x óra
vezérműszíj készlet csere y óra
vízpumpa csere z óra
segédberendezés szíj készlet csere v óra
diesel 6,5 óra
benzinesnél:a diesel felül
vezérműtengely szimering csere w óra
záródugó csere q óra
Egyszerű szerviz:
Gépkocsi revízió 1,2 óra (átnézés+ olaj csere)
utastér szűrő csere 0,3 óra
légszűrő csere 0,1 óra
üzemanyag szűrő csere 0,5 óra
Ezt max 1-1,5 óra alatt meg tudja csinálni egy rutinos szerelő
A kérdezőnek az a baja hogy kapott egy adott összegről árajánlatot és a végén már dupla annyit számláztak neki.
Ez szerintem egy ilyen egyszerű történet.
A vevő szempontjából mindegy hogy azért adtak olcsóbb ajánlatot hogy őket bízza meg (ami átverés) vagy csak elírták a norma táblázat alapján (amit profi szervizekben úgyis szoftver számol). Ha a szerviz tisztességes játékos lenne és ügyelne a jó hírére akkor annyit számlázna amennyiről árajánlatot adott.
Az külön eset ha komplikációk adódnak és emiatt drágább lenne de akkor fel kell hogy hívják a vevőt és tájékoztatniuk kell és egy új ajánlatot kiadni. Jobb helyeken ez az ügymenet. Így most ő jogosan mehet a fogyasztóvédelemhez a különböző összegű árajánlattal és számlával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!