Nektek milyen volt az első vezetés óra?
Én most voltam először és csak a rutinpályán mentük köröket egyesbe és kettesbe. A kanyarodás nem ment mindig tökéletesen. 2 órán át köröket mentem, megálltam, indítottam és megtanultuk, hogy mit kell ellenőrizni az első elindulás között.
Vannak akik azt mondják, (elég sokan) hogy megmutatták neki, hogy hogyan kell indítani az autót, ment 2 kört és kivitte az oktató a forgalomba. Én ezt nem akarom elhinni. Tényleg igaz?
Menni fog így a vezetés, hogy először is 2 órán keresztül csak ennyit csináltam és azt se tökéletesen?
22 éve vezetek, így nem a naprakész állapitot tudom mondani, de anno is előfordult, hogy a tanulót a rutinvizsga előtt kivitték a forgalomba. Jelzem, akkor sem volt szabályos (tudtommal most sem az) mégis bevett gyakorlat volt. Az első órámon mindjárt a forgalomban kezdtem. Az oktató garázsánál találkoztunk, a rutinpályáig nekem kellett vinnem a kocsit.
Ha anno volt ilyen, kétlem, hogy most ne lenne.
Nem kötelező rutinpályára vinni a tanulót, az oktatóra van bízva, milyen módon tanít.
Ami viszont lényeges, hogy jogilag az oktató a felelős vezető.
Saját történetem, Debrecenben, a Nagyállomás előtti parkolóban voltak az indulások, ami nem egy elhagyott környék, és az környező utakon is tömeg, lámpa sorok, párhuzamos közlekedés, stb.
Első alkalommal az oktató vezetett, kimentünk egy eldugott területre, ahol valóban alig volt forgalom, de azért volt, és nem egy szűk rutinpálya volt, hanem többszáz méteres útszakaszok, kereszteződések, ahol nyugodtan lehetett tanulni az alapokat, de azért a környezetre is figyelni kellett...
Második alkalommal jött a meglepi, mondta az oktatóm az állomásnál, hogy üljek a kormányhoz.
Mondtam, hogy az korai még, innen nem tudok kimenni.
A válaszában volt a lényeg, hogy tudja, és ne aggódjak, itt most az a lényeg, hogy a vezető ülésből, a kormány mögül szokjam az ilyen helyeket, ne aggódjak nem lesz baleset, előtte is ott vannak a pedálok, meg tudja fogni a kormányt, ha szükséges, nem itt fogunk gyakorolni, az még sokkal későbbi lecke lesz, megyünk oda, ahol a múltkor voltunk, de azzal is tanulok, ha nem az anyós ülésből szemlélődöm, ő pedig onnan is tud vezetni, ha szükséges.
Valóban félelmetes az, amikor a tanuló képességeit meghaladó helyzetekben kell közlekedni, de utólag rájön, hogy abból tanul a legtöbbet... viszont a fő feladatot a tudásához mérten kell kapja az oktatótól.
Az, hogy alkalmanként átmennek egy forgalmas területen, még bele fér, ha a cél a tanuláshoz megfelelő környék elérése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!