Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Pár kérdés gyertyával kapcsola...

Pár kérdés gyertyával kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Szeretném a kocsiban lecserélni a gyertyákat. Mindenképpen Denso-t szeretnék, és irídiumot. Viszont a Densonak 2 féle Irídiumgyertyája van:

Denso Iridium Power és Denso Iridium TT.

Kérdésem, hogy mi köztük a különbség, melyiket válasszam?

Köszönöm!

Extra kérdés, hogy mire számíthatok egy 6 hengeres motor esetében? Lesz érezhető javulás bármi téren?

2018. aug. 5. 20:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Vagy ugyanolyan lesz vagy rosszabb... ez csak legenda hogy a gyertyától erősebb lesz.
2018. aug. 5. 20:59
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem azt tedd bele amit a gyártó előír.
2018. aug. 5. 20:59
 3/11 anonim ***** válasza:
Csak gyertya cserétől nem lesz jobb. Ha viszont rossz hőértékű gyertya kerül bele, akkor attól rosszabb még lehet. (Ha mindenféleképpen javulást szeretnél, akkor egy régebbi autón (30+ év) a gyújtási energia növelése javíthat valami, de ahhoz az egész gyújtásrendszert át kell dolgozni. Újabb autókon meg ez már valamilyen szinten megoldódott (az autógyártók szerint), így ott nem nagyon lehet javítani rajta.)
2018. aug. 5. 21:04
 4/11 A kérdező kommentje:

1-es! Próbáltad már vagy csak okoskodsz? Minden forrás azt írja, hogy az irídiumgyertyákkal jobb lesz a gyújtás, csökken a fogyasztás, és akár 0.7 másodperccel is jobb lehet a gyorsulás. (Persze ez az érték autótól függ). De nyilván azért kerül 2x annyiba mint a hagyományos gyertyák, mert semmivel nem tud többet...

"Gyakorlati hasznok:.

o biztos ívgyújtás

o nagy gyújtás intenzitás

o levegő, üzemanyag közel 100%-os hasznosulása

o minden üzemállapotban biztos gyújtás (hideg és meleg állapotban)

o motor rugalmassága, teljesítménye javul és nő

o üzemanyag fajlagos fogyasztása csökken

o káros anyag kibocsátása csökken

o motor működése stabillá válik

o katalizátor élettartalma nő

o hétköznapi használat esetén: hosszú élettartalmú, cseréje 100.000km-enként szükséges

o 100km/h-ra történő gyorsulás esetén akár 0,7mp javulás lehetséges "

2018. aug. 5. 21:09
 5/11 A kérdező kommentje:

3-as! Most kb mind a 6 hengernél másfajta gyertya van benne, mert az előző tulaj kb annyira les-zarta a kocsit. Így azért gondolom valamennyit javulni fog. Itt ez a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=03nL8Z0dRkI

Redexet pár napja öntöttem a tankba, azonnal erősebb lett a kocsi, a szűrők és az olaj cseréje pedig már akkor meg volt amikor megvettem nemrég. Más csak a gyertyák cseréje van hátra. A 190 lovas autó esetében ez 3 lóerő javulást eredményezett, és gyakorlatilag ennyi szervizzel visszaállították az eredeti teljesítményt. Gondolom megérted, hogy ezek után én is joggal várom el hogy valami gyakorlati haszna is legyen a dolognak.

2018. aug. 5. 21:13
 6/11 A kérdező kommentje:
Talán nem volt egyértelmű az előző kommentem, illetve egy kis magyarázat a videóhoz azoknak, akik nem beszélnek angolul. Adott egy 1995-ös Vw Corrado, gyárilag 190 lóerő. Elmondják, hogy az autók akár évente 1 lóerőt is veszíthetnek a teljesítményükből. Lemérték Dyno-n. A 190 gyári lóerőből, 177 maradt meg. Öntöttek a tankba egy üveg Redex tisztító-folyadékot, ezzel azonnal 6 lóerős javulást értek el, majd kicserélték a szűrőket (olaj, benzin, levegő) ezekkel további 2 lóerőt sikerült visszaállítani, majd végül a gyertyákat, amikkel további 3 lóerőt nyertek, így végül az eredeti 190 lóerőből, 188.7-re állították helyre a motor teljesítményét. Ezért várok sokat a gyertyacserétől.
2018. aug. 5. 21:18
 7/11 anonim ***** válasza:
1es vagyok. Ez csak marketing szöveg. A nem iridiumos is tudja a felsorolt pontok 99%át. A maradék 1% meg vagy igaz vagy nem. De higyj amit akarsz, a kérdésre válaszoltam, rakd bele azt... majd érvényesül a placebo hatás.
2018. aug. 5. 21:23
 8/11 anonim ***** válasza:
Továbbá az ilyen csodaszereknek sem hiszek teljes mértékben, persze javulhat kis mértékben de nekem ne mondja senki hogy egy kopott hengerfalú motor egy löttytől a gyári teljesítményre növekszik vissza...
2018. aug. 5. 21:26
 9/11 A kérdező kommentje:

"Továbbá az ilyen csodaszereknek sem hiszek teljes mértékben, persze javulhat kis mértékben de nekem ne mondja senki hogy egy kopott hengerfalú motor egy löttytől a gyári teljesítményre növekszik vissza.."

Nem csak ez a "csodaszer" felelős a visszaállított teljesítményért. Ez csak kitisztítja az injektort. A szűrőket és gyertyákat is cserélték. Úgy viszont simán lehetséges. Egyébként a gyertyákat és a tisztítószert is autószerelő ismerősök ajánlották.

2018. aug. 5. 21:29
 10/11 anonim ***** válasza:

0,7 másodperc javulás egy 1300 kilogrammos autónál kb. 20 Lóerő teljesítménynövekedéssel érhető el. Ha ez igaz, akkor ezt teljesítménymérő padon is tudnia kell. Gyakorlatilag a jó minőségű gyertyák között még 2 Lóerőnél nagyobb eltérést nem mértek tudtommal. (Régebben volt egy angol (mármint brit) autós újságíró/mindenes csapat (mint nálunk most a Totalcar) akik vagy 30 gyertyát végigméregettek több különböző autóval, köztük ha jól emlékszem irídium gyertyákat is, meg mindenféle tuning gyertyát is. A két szélső mérési érték között volt ez a 2 Lóerős különbség.)

Ha viszont eltérő gyertyák vannak benne, akkor hozhat javulást a dolog. De egy normális gyertya-szett esetében is igaz ez. Ha nem sokkal drágább ez a spéci irídium gyertya, mint mondjuk egy alap Bosch vagy valami, akkor akár megérheti megvenni, hátha tényleg jobb (de gyanítom hogy nem).

Az a tisztítófolyadék viszont hihetőnek tűnik. Vannak ilyenek, kutakon is lehet válogatni vagy 3-4 féle közül. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy havonta egyszer 100-as benzint tankolok a gépbe, ugyanis abban is vannak tisztulást elősegítő összetevők.

2018. aug. 5. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!